top of page

Wat is CNC-draaien?

CNC-draaien is een fabricageproces waarbij staven materiaal in een klauwplaat worden gehouden en worden geroteerd terwijl een gereedschap naar het stuk wordt gevoerd om materiaal te verwijderen om de gewenste vorm te creëren. Met gereedschap eraan, is geprogrammeerd om naar de balk met ruw materiaal te bewegen en materiaal te verwijderen om het geprogrammeerde resultaat te creëren. Dit wordt ook wel ‘bewerking’ genoemd, omdat het materiaal moet worden verwijderd. Als het centrum zowel afstel- als freesmogelijkheden heeft, zoals hierboven, kan de rotatie worden gestopt om uit andere vormen te kunnen frezen.

Het uitgangsmateriaal, hoewel gebruikelijk rond, kan andere vormen hebben, zoals vierkanten of zeshoeken.

Afhankelijk van de staafaanvoer, kan de staaflengte variëren. Dit heeft invloed op de hoeveelheid verwerking die nodig is voor volumetaken.

CNC-draaibanken of draaicentra hebben gereedschap gemonteerd op een revolver die computergestuurd is. Hoe meer gereedschappen de revolver kan bevatten, hoe meer opties er beschikbaar zijn voor de complexiteit van het onderdeel.

CNC draaien kan met tooling-opties, kunnen de staafrotatie stoppen en extra functies toevoegen zoals geboorde gaten, sleuven en gefreesde oppervlakken.

Sommige CNC-draaicentra hebben één spil, waardoor het werk allemaal vanaf één kant kan worden gedaan, terwijl andere draaicentra, zoals hierboven getoond, twee spillen hebben, een hoofd- en subspil. Een onderdeel kan gedeeltelijk worden bewerkt op de hoofdspil, naar de subspil worden verplaatst en er kan extra werk worden gedaan aan de andere kant van deze configuratie.

Er zijn veel verschillende soorten CNC-draaicentra met verschillende soorten gereedschapsopties, spilopties, buitendiameterbeperkingen en vermogens- en snelheidsmogelijkheden die van invloed zijn op de soorten onderdelen die er economisch op kunnen worden gemaakt.

 

Past mijn onderdeel goed bij CNC draaien?

Hoewel er veel factoren zijn om te bepalen of een onderdeel het meest kosteneffectief kan worden gemaakt op een specifiek CNC-draaicentrum, zijn enkele dingen waar we naar kijken:

Hoeveel onderdelen zijn er nodig op korte en lange termijn? CNC draaien is over het algemeen goed voor prototypes tot kleine oplagen.

Wat is de grootste van de kant? Voor de CNC draaier bij GBS Machining Services is de maximale buitendiameter voor onderdelen met spantang

Onderdelen groter dan 2,5 ″ OD worden afzonderlijk ingeslagen, wat afhankelijk van het volume kan bijdragen aan de prijs.

Onderdelen kleiner dan 1,25 ″ OD en medium tot hoog volume passen wellicht beter bij de Zwitserse schroefmachines.

Als een onderdeel zowel op het CNC-draaicentrum als  kan worden gemaakt, zijn factoren zoals het verwachte volume en de doorlooptijd van cruciaal belang om de beste keuze te maken.

Als het gaat om het bewerken van onderdelen, zijn er veel variabelen. GBS Machining Services kan u helpen bepalen hoe u uw onderdelen het beste kunt laten maken. Neem contact met ons op voor hulp bij uw wensen.

CNC-draaien is een ingewikkelde en gedetailleerde methode om op maat gemaakte onderdelen en componenten te maken met behulp van een draaibank. Computer Numerical Control (CNC) draaien is een zeer bekwaam, precisie-engineeringproces. Gebaseerd op een van de oudste werktuigmachines ter wereld - de draaibank - kan het draaien in zijn traditionele vorm worden teruggevoerd tot het oude Egypte.

Door middel van moderne computertechnologie en bekwame operators kan nu een component tot in het kleinste detail en volgens de meest rigide ontwerpen worden gemaakt met behulp van een draaibank, met nauwkeurige toleranties en een breed scala aan vormen. De draaibank borgt en roteert de voorraad, of grondstof, die wordt bewerkt langs een dubbele bewegingsas met hoge snelheden, terwijl een enkelpuntsnij- of boorgereedschap het materiaal vormt, waardoor het gewenste onderdeel wordt gecreëerd. De draaibank wordt bestuurd door computerprogramma's; ervoor zorgen dat uiterst nauwkeurige componenten worden geproduceerd en ook kunnen worden gereproduceerd. Bij GBS Machijing Services zijn we er trots op experts te zijn in de nieuwste CNC-draaitechnologie en -processen, en op ons vermogen om de componenten die onze klanten nodig hebben snel, efficiënt en nauwkeurig te maken.

 

Verschil tussen CNC-frezen en CNC-draaien

Met CNC-frezen en CNC-draaien kunnen gebruikers patronen maken en details toevoegen aan metalen die onmogelijk met de hand kunnen worden gedaan. CNC-frezen gebruikt commando's, codes die in de computer zijn geprogrammeerd en ingesteld om te draaien. De molen boort vervolgens en draait langs assen om materialen te snijden tot afmetingen die in de computer zijn ingevoerd. Computerprogrammering stelt machines in staat om precieze sneden te maken, gebruikers kunnen de CNC-machines handmatig negeren om het proces te vertragen of te versnellen.

Daarentegen gebruikt CNC draaien computergestuurde machines om een ​​ander eindproduct te maken. Het proces maakt gebruik van een enkelpunts snijgereedschap dat parallel aan het te snijden materiaal wordt ingebracht. Het materiaal wordt met wisselende snelheden geroteerd en het gereedschapsnijwerk gaat door om cilindrische sneden met exacte afmetingen te creëren. Het wordt gebruikt om cirkelvormige of buisvormige scharen te maken van grotere stukken materiaal. Het is een geautomatiseerd proces en snelheden kunnen worden aangepast voor meer nauwkeurigheid in plaats van een draaibank met de hand te draaien.

 

Wat heb je nodig om te cnc-draaien?

Het lijdt geen twijfel dat CNC-frezen en CNC-draaien zeer verschillende processen zijn die in de meeste gevallen totaal verschillende resultaten zullen opleveren. CNC-centra zijn ideaal voor kleine oplages en vooral prototypes en onderdelen die kleiner zijn dan 2,5 inch, terwijl het draaicentrum kan werken aan onderdelen met een buitendiameter van meer dan 2,5 inch, deze moeten afzonderlijk en afhankelijk van het volume worden gecontroleerd van de onderdelen die worden geproduceerd, kan dit een opwaartse invloed hebben op de productieprijs. Als het onderdeel kleiner is dan 1,25 ”OD, is draaien misschien niet de optie om dat onderdeel te produceren. Het is echter belangrijk op te merken dat de grootste factor die bepaalt of het stuk kan worden geproduceerd door CNC draaien, het volume is. Hoe hoger het volume, hoe minder geschikt het onderdeel is om door te draaien te produceren.

Als u niet zeker weet of uw onderdeel het beste door CNC-draaien of CNC-frezen kan worden geproduceerd, is het belangrijk om een ​​second opinion te vragen. Het is ook essentieel om te begrijpen dat verschillende CNC-centra verschillende gereedschappen en spilopties hebben en dit kan de waarschijnlijkheid beïnvloeden dat het onderdeel in zo'n centrum wordt geproduceerd. Andere factoren die het lot van het onderdeel kunnen bepalen, zijn de diameterbeperkingen, het vermogen en zelfs de snelheidsmogelijkheden die ook van invloed zijn op het economische aspect en het type onderdeel dat kan worden geproduceerd.

 

Meer over CNC DRAAIEN

Draaien is een bewerkingsproces waarbij een niet-roterend snijgereedschap lineair beweegt terwijl het werkstuk roteert, waardoor een perfecte snede in een cilindrische vorm ontstaat. Omdat het werkstuk met een hoog toerental draait, hoeft het snijgereedschap alleen recht op de X- en Z-as te bewegen.

Onze CNC-machines / draaibanken zijn volledig computergestuurd en hebben de mogelijkheid om de kop langs de X- en Z-as te bewegen. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld groeven te maken in metalen blokken of kegelvormige werkstukken. Dankzij ons brede assortiment freesgereedschappen is de freesnauwkeurigheid en efficiëntie veel hoger in vergelijking met alternatieve freesapparatuur.

CNC-draaibanken zijn in staat om gecompliceerde bewerkingen uit te voeren in een duidelijke en gebruiksvriendelijke gebruikersinterface. Draaien in meerdere richtingen moet gebeuren met speciaal voor dat doel ontwikkelde gereedschapsapparatuur, waardoor complexe enkelbitsprofielen en groeven kunnen worden gemaakt. Multi-directionele draaitafels maken gebruik van gereedschappen die zowel axiale als roterende bewegingen kunnen uitvoeren.

Normale gereedschappen hebben moeite om de krachten bij axiaal draaien op te vangen. Door gebruik te maken van speciale wisselplaten wordt de doorbuiging die optreedt tijdens longitudinale rotatie gecorrigeerd. De wisselplaten staan ​​in de geladen positie (gedraaid) in de juiste positie, wat resulteert in een vrijloop. Deze doorbuiging moet worden gecorrigeerd anders ontstaan ​​er afwijkingen op de productdiameters.

Soms is het interessanter en afhankelijk van de beschikbaarheid van de machines om het product te bewerken op een combinatie van draai- en freesmachines om de levertijd te verkorten.

 

mogelijkheden omtrent cnc draaien

Draaien is vooral interessant wanneer langere cilindervormige werkstukken moeten worden bewerkt. Draaibanken zijn sneller in vergelijking met freesmachines en bieden dezelfde kwaliteit en precisie. Het grote voordeel van CNC draaien is dat afrondingen, conussen en schroefdraad eenvoudig op het werkstuk kunnen worden aangebracht.

Enkele voorbeelden van producten voor het draaien van metaal zijn cilinders, zuigerstangen, schroefassen, stuurbuizen, freesassen en rollen. Neem contact met ons op om te horen wat GBS Machining Serivces voor u kan betekenen!

 

Onze CNC-draaibanken kunnen werkstukken verwerken met een maximale snijdiameter van 648 mm en een snijlengte tot 1118 mm. Dit geeft GBS Machining Services de mogelijkheid om zelfs de grootste werkstukken met de hoogste precisie te draaien. Wanneer draaien geen optie is, kan bij frezen extreem complexe producten ontstaan. Ons 80P duoblok kan producten tot 1250 mm in lengte frezen, waardoor de grootste producten met de hoogste worden gemaaktprecisie. Ons nieuwe 60P duoblok kan producten tot 900 mm frezen en is uitgerust met een groot aantal verschillende gereedschappen.

Voor complexere projecten kunnen werkstukken eerst worden bewerkt op onze draaimachines en verder bewerkt in onze freesmachines. Wanneer bijvoorbeeld gebogen lijnen nodig zijn, kan onze 5 assige simultaan freesmachine de benodigde hellingen en hoeken creëren.

 

ONZE draaibanken

GBS Machining Services beschikt over meerdere volledig computergestuurde draaimachines met automatisch gereedschapwisselsysteem, om meerdere projecten tegelijk te kunnen verwerken. Naast de mogelijkheid om een ​​breed scala aan formulieren te creëren, kunnen er meerdere producten tegelijk worden verwerkt om de levertijd te versnellen. Alle draaibanken bij SMI leveren dezelfde precisie en zijn vele malen efficiënter dan alternatieve opties. Lees meer over ons machinepark.

 

CNC draaien als bewerkingsmethode

Draaien en frezen lijken op het eerste gezicht zeer vergelijkbare processen en leveren vergelijkbare resultaten op. Dus, wat is het verschil - en waarom bieden we beide processen aan? Dit was een van de dingen die me in de eerste dagen van mijn carrière bij GBS Machijning Services in verwarring brachten. Hoewel veel van onze klanten het antwoord al zullen weten, vinden anderen dit misschien een nuttig inzicht in wat er achter de schermen gebeurt in de wereld van metaalproductie!

Vaak wordt draaien en frezen in het algemeen "CNC-bewerking" genoemd - onze klanten vragen vaak om CNC-bewerking in plaats van draaien of frezen op naam. Het is natuurlijk onze taak om ervoor te zorgen dat telkens het meest geschikte proces wordt gebruikt.

Simpel gezegd, het verschil tussen de twee processen komt neer op welk onderdeel beweegt - in algemene termen: het metaal of de machine.

Bij CNC-draaien wordt een metalen staaf in de draaibank gevoerd en deze draait met snelheid, terwijl een enkelpunts snijgereedschap delen van het metaal verwijdert om de gewenste vorm te creëren.

Bij het frezen blijft het metaal meestal stil liggen terwijl meerpunts snijgereedschappen eromheen draaien.

 

Draaien

Artikelen die door een draaibank worden verwerkt, zijn cilindrisch en moeten in het midden liggen. Gedraaide onderdelen kunnen variëren van eenvoudige ringen tot complexe gebogen componenten. CNC-draaien is de meest efficiënte manier om dit soort onderdelen in massa te produceren.

Er kunnen verschillende snijgereedschappen in de draaibankkop (hieronder afgebeeld) worden geïnstalleerd om verschillende snijbewerkingen achtereenvolgens uit te voeren, om onderdelen te produceren in een proces in één doorgang. Rechte sneden, versmallingen en contouren kunnen allemaal worden gemaakt door de hoek en diepte van de snede te variëren.

 

Deze afbeeldingen hieronder tonen een staaf die op de draaibank wordt gedraaid (bevestigd in de koepel); en het eindresultaat, waarbij recht en conisch draaien is gebruikt

 

Frezen

Gefreesde onderdelen zijn niet noodzakelijk cilindrisch. Freesmachines gebruiken snijgereedschappen met meerdere punten; en er kan meer dan één stuk gereedschap tegelijk aan het stuk werken. Frezen kan de voorkeur hebben als het onderdeel iets nodig heeft dat niet in het midden of onder een hoek staat (zoals gaten of sneden), of voor secundaire kenmerken zoals inkepingen of groeven.

Hier zijn twee foto's van frezen in actie, waarbij het onderdeel wordt geboord.

De melkwitte vloeistof die op de afbeeldingen wordt getoond, is snijvloeistof, die fungeert als koel- en smeermiddel. Bij GBS Machining Services gebruiken we een emulsie op waterbasis in al onze draai- en freesprocessen.

Frezen kan worden gebruikt om materiaal van het oppervlak van het werkstuk te scheren met behulp van een gereedschapskop met meerdere frezen (vlakfrezen of vlakfrezen); of om de randen te vormen met een snijgereedschap met schroefdraad (profielfrezen of zijfrezen) - voorbeelden hieronder.

 

 

offerte voor CNC-draaien

Onze draai- en freesservice bij GBS Machining Services

Voor CNC-draaiwerk hebben we momenteel twee automatische draaibanken met staafaanvoer die handmatig kunnen worden ingesteld of geprogrammeerd om onbemand te draaien. We bieden momenteel handmatig frezen aan, maar CNC-frezen maakt deel uit van ons bedrijfsontwikkelingsplan.

In termen van toleranties geven we over het algemeen binnen 0,01 mm voor frezen en 0,025 mm voor draaien - maar onze bekwame gereedschapmakers houden van een uitdaging en streven altijd naar om precies te slagen!

Omdat we hier bij GBS Machining Services zo'n ras aan metaalbewerkingstechnologieën hebben, kijkt ons offerteteam altijd goed naar wat de klant nodig heeft om de meest kosteneffectieve aanpak te bepalen. We hebben verschillende manieren om hetzelfde resultaat te bereiken, en we kijken dynamisch naar het proces naarmate het werk vordert, om de doorlooptijden door de fabriek te verkorten. Daarom leggen we zo'n sterke nadruk op onze leanvaardigheden en productieplanningstechnieken.

Neem contact op met ons schattingsteam voor een offerte voor draaien of frezen en voor advies over het beste metaalbewerkingsproces voor uw klus.

 

Mogelijk bent u geïnteresseerd in:

Ontdek onze toolroom, inclusief CNC-draaien

Metaalproductie op maat

 

CNC draaien van kunststoffen is een essentiële fase in het productieproces om de gewenste kunststof component te creëren. GBS Machining Services is gespecialiseerd in het CNC draaien van metaal.

Onze klanten komen onder meer uit de volgende branches:

GBS Machining Services is gespecialiseerd in CNC verspanen, CNC frezen en CNC draaien van kunststof. Bij GBS Machining Services is CNC draaien van kunststof gericht op het faciliteren van standaard en maatwerkoplossingen. Wij zijn u graag van dienst voor zowel enkelstuks als middelgrote series.

CNC draaien met de draai-frees combinatie

Onze nieuwste aanwinst, de draai-frees-combinatie, kan nauwkeurig CNC-producten draaien tot 3 µm. Ook de eenvoudige kunststof schijven kunnen met exacte precisie worden gedraaid. Met deze Okuma combinatiemachine kan GBS Machining services de meest precieze kunststof onderdelen draaien.

Alle CNC-draaimachines zijn voorzien van een stangaanvoer, zodat er zowel voor enkelstuks productie als voor middelgrote series een geweldig aanbod kan worden gedaan. Onze Okuma combinatiemachine is niet anders. Informeer gerust naar de mogelijkheden van onze CNC-draaidiensten.

Gratis advies over CNC draaien van kunststoffen

GBS Machining services beschikt over een state-of-the-art machinepark. Wij adviseren u graag gratis over de mogelijkheden van CNC draaiende kunststoffen. Overleg in de ontwerpfase voorkomt achteraf productieproblemen of (te) hoge kosten. Laat u informeren en laatGBS machining services u begeleiden tijdens het gehele traject.

Maak dan gerust een afspraak via het contactformulier of neem direct contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen en helpen u graag met deskundig advies over CNC draaien van metalen werkstukken.

 

CNC-draaibanken is een van de centrale productiemethoden. Het kan cilindrische onderdelen met verschillende contouren produceren.

Bij de machinebouw kun je assen niet omzeilen om vermogen van de motor naar de bewegende delen over te brengen. Assen moeten natuurlijk worden gedraaid. Maar CNC-draaien en -kotteren wordt in verschillende industrieën veel gebruikt om meestal axisymmetrische onderdelen te produceren.

 

Waarom cnc draaien bij ons

Draaien is een subtractief bewerkingsproces waarbij een snijgereedschap wordt gebruikt om materiaal te verwijderen voor het maken van cilindrische onderdelen. Het gereedschap zelf beweegt langs de as van het bewerkte onderdeel terwijl het onderdeel roteert, waardoor een spiraalvormig gereedschapspad ontstaat.

De term draaien verwijst naar het produceren van onderdelen door snijbewerkingen op het buitenoppervlak. Het tegenovergestelde van draaien is kotteren, waarbij draaibankmachines worden gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld holle delen. Zowel draaien als kotteren zijn subcategorieën van draaibanken.

De draaibankmachine is historisch een van de eerste in zijn soort om onderdelen op een semi-automatische manier te produceren. Tegenwoordig bieden de meeste bedrijven CNC-draaidiensten. Dit betekent dat het proces van begin tot eind grotendeels geautomatiseerd is.

CNC verwijst naar numerieke computerbesturing, wat betekent dat geautomatiseerde systemen de controle over de machine overnemen. De invoer is digitale code. Dit regelt alle bewegingen van het gereedschap en de snelheid voor het ronddraaien, evenals andere ondersteunende acties zoals het gebruik van koelmiddel.

CNC-draaibankproces

Waaruit bestaat het draaiproces eigenlijk? Hoewel het knippen zelf vrij eenvoudig is, gaan we hier naar de hele reeks kijken, die eigenlijk begint met het maken van een CAD-bestand.

 

CAD-CAM voor draaibewerkingen

 

Een andere manier is om gewoon CAD-CAM-software te gebruiken waarmee de ontwerpingenieur de produceerbaarheid van het onderdeel kan testen. De krachtige simulatietools kunnen het hele proces van grondstof tot eindproduct visualiseren, zelfs met behulp van de input met betrekking tot afwerkingsvereisten.

Ten slotte is er ook een handmatige manier om de code te maken. U kunt de code bijvoorbeeld niet automatisch genereren vanuit een 2D-tekening, waardoor u twee opties heeft: de code handmatig schrijven of eerst een 3D-model produceren.

Zelfs de krachtige CAM-programma's zullen niet altijd alles kloppen, dus het wordt aanbevolen om de gecodeerde instructies te controleren.

Draaibank setup

Vervolgens komt de machine-instellingen. Dit is waar de rol van de machine-operator duidelijk wordt. Hoewel moderne CNC-draaibanken het meeste werk automatisch doen, speelt de operator nog steeds een cruciale rol.

Stappen voor het opzetten van een CNC-draaicentrum:

Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld. CNC-bewerking kan gevaarlijk zijn, dus extra zorg is nodig en het controleren van de stroomschakelaar is daarvoor de basis.

Bevestiging van het onderdeel in de klauwplaat. De klauwplaat houdt het onderdeel gedurende het hele proces vast. Onjuiste belasting kan zowel gevaren opleveren als resulteren in een afgewerkt onderdeel met de verkeerde afmetingen.

Laden van de gereedschapsrevolver. Draaien bestaat uit veel stappen, dus zorg ervoor dat u het juiste gereedschap voor een bepaalde afwerking kiest. De revolver kan veel gereedschappen tegelijk bevatten voor een naadloze werking van begin tot eind.

Kalibratie. Zowel het gereedschap als het onderdeel moeten op de juiste manier worden afgesteld. Als er iets niet klopt, voldoet het resultaat niet aan de eisen.

Upload het programma. De laatste stap voordat je op de startknop drukt, is het uploaden van de code naar de CNC-machine.

 

 

 

CNC draaien in enkelstuks

 

De eenvoudigste manier om de essentie van productie te begrijpen. Je kunt zowel draaien als kotteren zien. De grondstof is, zoals duidelijk is, niet een ronde staaf, wat de meest gebruikelijke optie is. Een zeshoekig profiel is eerder de efficiëntere manier om hier naartoe te gaan om later CNC-frezen te vermijden.

Afhankelijk van de complexiteit van het onderdeel kunnen een of meer cycli nodig zijn. Cyclus tijdberekeningen bepalen de uiteindelijke bestede tijd die nodig is voor kostenberekeningen. Een draaicyclustijd bestaat uit:

Laad tijd. We hebben het al beschreven als onderdeel van de opstelling, maar een cyclus kan een andere manier nodig hebben om het onderdeel in de machine te laden.

Snijtijd. De benodigde tijd is afhankelijk van de snijdiepte en voedingssnelheid.

Inactieve tijd. Idle-tijden verwijzen naar alles dat niet snijdt, d.w.z. verplaatsing van gereedschappen van en naar het stuk, het wijzigen van de instellingen van de draaibank, enz.

Levensduur van gereedschap. Hoewel elke cyclus het gereedschap niet volledig verslijt, wordt er rekening gehouden met de snijtijd versus de totale levensduur van een gereedschap om dit in de uiteindelijke kosten op te nemen.

Draaiparameters

De parameters van CNC draaien zijn afhankelijk van verschillende aspecten. Deze omvatten het materiaal van het onderdeel en het gereedschap, de gereedschapsgrootte, de afwerkingsvereisten, enz.

De belangrijkste parameters voor CNC draaien zijn:

Spil snelheid. De eenheid is rotaties per minuut (tpm) en toont de rotatiesnelheid van de spil (N), dus ook het werkstuk. Het spiltoerental staat in directe correlatie met de snijsnelheid waarbij ook rekening wordt gehouden met de diameter. Daarom moet de spilsnelheid variëren om een ​​constante snijsnelheid te behouden als de diameter aanzienlijk verandert.

Diameter werkstuk. Zoals gezegd speelt dit een belangrijke rol om tot de juiste snijsnelheid te komen. Het symbool is D en de eenheid is mm.

Snijsnelheid. De vergelijking voor het berekenen van de snijsnelheid is V = πDN / 1000. Het toont de relatieve snelheid van het werkstuk ten opzichte van het snijgereedschap.

Voedingssnelheid. De eenheid is mm / omw en het symbool is s. Snijaanvoer toont de afstand die het snijgereedschap beweegt per draai van het werkstuk. De afstand wordt axiaal gemeten.

Axiale snijdiepte. Vrij duidelijk omdat het de diepte van een snede in axiale richting laat zien. Het is de primaire parameter voor gerichte operaties. Een hogere voedingssnelheid legt meer druk op het snijgereedschap, waardoor de levensduur wordt verkort.

Radiale snijdiepte. Het tegenovergestelde van axiale snede, toont de snedediepte loodrecht op de as. Nogmaals, lagere voedingssnelheden helpen de levensduur van gereedschappen te verlengen en zorgen voor een betere afwerking.

CNC-draaibank hoofdonderdelen

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste componenten van een draaicentrum.

 

De kop van een CNC-draaibank vormt het voorste deel van de machine. Dit is waar de aandrijfmotor zich langs de mechanismen bevindt om de spil aan te drijven.

De klauwplaat of spantang wordt aan de spil bevestigd. Elk van hen houdt op zijn beurt het werkstuk vast tijdens het draaien.

Boorkop en spantang

De klauwplaat grijpt het bewerkte onderdeel bij zijn kaken. Het wordt rechtstreeks op de spil bevestigd, maar is vervangbaar, zodat onderdelen van verschillende afmetingen kunnen worden bewerkt.

Collet is in feite een kleinere versie van een klauwplaat. De onderdeelmaat geschikt voor spantangen is tot 60 mm. Ze zorgen voor een betere grip op kleine onderdelen.

Losse kop

Het andere uiteinde van een CNC-draaicentrum. Een losse kop wordt rechtstreeks aan het bed bevestigd en is bedoeld om langere werkstukken te ondersteunen. De veer van de losse kop zorgt voor de ondersteuning door hydraulische kracht.

De aandrijfkracht komt nog steeds van de spil en de losse kop loopt gewoon mee met het onderdeel. Het gebruik van een losse kop is niet geschikt als het draaien van het gezicht nodig is, omdat dit in de weg zit.

Draaibank

Het bed is slechts een bodemplaat die op de tafel rust en andere machineonderdelen ondersteunt. De wagen rijdt over het bed dat een warmtebehandeling heeft ondergaan om de machinale effecten te weerstaan.

Vervoer

De wagen rust op manieren om langs het draaiende werkstuk te schuiven. Het bevat de gereedschappen, waardoor het snijproces kan plaatsvinden.

Torentje

Nieuwere machines worden meestal geleverd met een revolver die de wagen vervangt. Ze kunnen meer gereedschappen tegelijk bevatten, waardoor het overschakelen van de ene bewerking naar de andere minder tijdrovend is.

 

Live tooling op een CNC-draaibank

 

CNC-bewerkingscentra kunnen worden geleverd met live-gereedschappen. Hoewel enkelpunts snijgereedschappen geschikt zijn voor de meeste draaibewerkingen, verwijst live gereedschap naar frezen, boren en andere gereedschappen die hun eigen kracht hebben. Dit maakt het mogelijk om spiebanen of gaten te maken die loodrecht op de as van het onderdeel staan ​​zonder dat hiervoor andere machines nodig zijn.

Controlepaneel

Dit is waar computer numerieke besturing begint. De hersenen van CNC-draaimachines bevinden zich net achter het paneel. Het paneel zelf stelt de operator in staat het programma aan te passen en te starten.

Soorten draaibanken

Een breed assortiment aan draaibanken biedt een scala aan mogelijkheden. Elk wordt geleverd met een unieke reeks functies, terwijl sommige meer geautomatiseerd zijn dan andere. Dus alles heeft zijn plek, of het nu gaat om een ​​paar eenmalige klussen in een kleine winkel of serieproductie voor grotere hoeveelheden.

Draaibank

De naam suggereert dat het is klein genoeg om hem aan een op maat gemaakte werkbank te bevestigen. Ze zijn nog steeds groter dan micro- of minidraaibanken.

Een geweldige manier om algemene bewerkingen uit te voeren of een speciaal gereedschap voor een hobbyist, het kan veel van de noodzakelijke bewerkingen uitvoeren. Een bankdraaibank vereist een bekwame machinist, aangezien er weinig tot geen automatisering is, waardoor de operator meer verantwoordelijkheid krijgt.

Motor draaibank

Het meest voorkomende type draaibank. De naam is blijven hangen sinds de 19e eeuw toen een stoommachine dit exemplaar deed opvallen tussen andere handmatige draaibanken. Sinds het begin van de 20e eeuw kwam er een omschakeling naar elektromotoren op gang.

Het gebruik van versnellingsbakken in de aankoppelbok maakte de keuze van het spiltoerental eenvoudig en snelle werktuigmachines werden de norm. De nieuw ontdekte kracht zette de industrie ertoe aan nieuwe manieren te bedenken om de standtijd te verlengen. Vervangbare hardmetalen wisselplaten waren precies de manier om dat te doen.

Hierdoor kunnen motordraaibanken CNC-bewerkingen met hoge snelheden uitvoeren, wat leidt tot kortere productietijden en lagere kosten. Hoewel motordraaibanken nog steeds gebruikelijk zijn in werkplaatsen, legden ze de basis voor verbeterde prestaties en automatisering van machinale bewerkingen.

Toolroom draaibank

Vergelijkbaar met een motordraaibank met een paar verschillen. Meestal zijn ze kleiner van formaat om in kleinere ruimtes te passen. Tegelijkertijd zijn er enkele extra mogelijkheden beschikbaar, waardoor het eerder een high-end machine is, niet een geschikt voor instapmodel.

De toolroom-draaibanken bevatten onder andere klauwplaat en spantangen, conische bevestiging die bijvoorbeeld eenvoudigere bankdraaibanken niet hebben.

Torentje en kaapstander draaibanken

Dit soort draaibanken zijn vrijwel uitwisselbaar op basis van de bewerkingen die ze kunnen uitvoeren. Zoals je eerder hebt geleerd, biedt het gebruik van een revolver een breed scala aan automatiseringsmogelijkheden. Er kunnen ook veel meer bewerkingen op één werkbank worden uitgevoerd.

Van draaien en kotteren tot boren, draadsnijden en spiebanen maken, alles is mogelijk zonder gereedschapswisseling. De revolver bevat al het benodigde gereedschap in één keer, zodat u gemakkelijk van het ene proces naar het andere kunt gaan.

Het koppelen van CNC met minder handmatige taken, waarbij vrijwel identieke bewerkte onderdelen in batches worden geproduceerd, is een sterk punt van dit type draaibanken.

Multispindel draaibank

Ook bekend als schroefmachines, heeft de multispil draaibank meer dan een enkele spil. De extra capaciteit is vooral geschikt voor hoogvolume productie.

Er zijn ook kleinere versies van deze machines, de zogenaamde schroefmachines. Ook staan ​​grotere machines bekend als klauwplaten.

Het opzetten van de machine kost nogal wat tijd, dus de combinatie hiervan en de hoge kosten van de machine zelf vereist een grootschalige productie om dit terug te betalen. Wanneer ze dit toepassen, kunnen ze vergelijkbare onderdelen maken met hoge precisie, korte cyclustijden en heel weinig handmatig werk, afgezien van de initiële installatie.

Productie in grote series kan dus de kosten van CNC-bewerking aanzienlijk verlagen.

CNC draaibank

Hoewel sommige van de bovengenoemde typen ook een CNC-systeem bevatten, verdient de CNC-draaibank een aparte vermelding.

CNC verwijst naar computer numerieke besturing, die de machine tot op zekere hoogte bestuurt. Dit hangt af van het specifieke machinepark, aangezien deze volledig of halfautomatisch kunnen zijn.

Halfautomatische CNC-draaibanken hebben iets meer werk van de machineoperator nodig, terwijl volautomatische centra alles kunnen doen, van het monteren van de werkstukken tot het wisselen van de gereedschappen.

De uiterst nauwkeurige CNC-machines zijn het beste dat de hedendaagse industrie te bieden heeft. Digitalisering van het hele proces vanaf het maken van CAD tot een volledig afgewerkt onderdeel is mogelijk. Ook verminderen de behuizingen het risico tijdens het bewerken aanzienlijk, omdat de werknemers niet echt worden blootgesteld aan bewegende componenten en alles regelen wat nodig is vanaf een computerscherm.

Asidentificatie in CNC-draaibank

 

De meest gebruikelijke manier om de assen te identificeren op een traditionele CNC-draaibankmachine is als volgt:

De Z-as loopt parallel aan de as op het werkstuk. Het gereedschap kan dus langs de zijkant van het materiaal bewegen terwijl het onderdeel rond de Z-as (C) draait. Beweging langs de Z-as bepaalt de lengte van de job.

Zoals u kunt zien, staat de X-as loodrecht op de Z-as. Daarom kan het gereedschap van en naar het stuk op de X-as bewegen om de diameter van het stuk te bepalen.

Draaibanken

CNC draaien is geschikt voor het uitvoeren van een breed scala aan bewerkingen. We hebben er al een aantal genoemd, maar laten we nu eens nader bekijken om duidelijkheid te scheppen over de mogelijkheden van draaibankmachines.

 

Draaien

De meest voorkomende draaibewerking. Een enkelpuntsgereedschap beweegt langs de as van het werkstuk om materiaal van het onderdeeloppervlak te verwijderen. Het kan verschillende contouren produceren, zoals trappen, taps toelopende delen, enz. Normaal gesproken zijn enkele passen nodig om het eindresultaat te bereiken.

Vanwege de hoge precisie die kan worden bereikt bij het draaien, worden de limieten en passingen meestal gekozen op basis van een gatensysteem. Het bereiken van de nauwe toleranties met draaien is gemakkelijker dan hetzelfde te doen bij het boren van een gat.

Geconfronteerd

Facing verwijdert een laag materiaal van het uiteinde van het werkstuk.

 

Meestal is het de bedoeling om tot een gewenste oppervlakteafwerking te komen. Omdat de snijdiepte niet erg diep hoeft te zijn, kan dat met een enkele doorgang. De beweging van het snijgereedschap staat loodrecht op de draaiende as.

Groefsteken

Net als bij facing, beweegt het gereedschap loodrecht op de draaiende as. In plaats van het uiteinde van het werkstuk af te snijden, wordt er ergens langs de zijkant een groeffrees uitgevoerd. Een enkelpunts draaigereedschap kan de snede in één keer uitvoeren, als de breedte van de snede identiek is aan de breedte van het gereedschap. Anders zijn meerdere sneden nodig.

Afscheid

Afsteken wordt ook wel afsnijden genoemd. De laatste term beschrijft deze draaibewerking op een zeer eenvoudige manier. Het proces zelf lijkt op groefsteken, maar het snijgereedschap bereikt de as van het onderdeel. Dit betekent dat het een segment van het onderdeel afsnijdt.

Draadsnijden

Hier hebben we het nog over een externe operatie. Dus draadsnijden wordt gebruikt om draden op het oppervlak van een onderdeel te snijden. De details van de thread kunnen worden geconfigureerd en het kan zijn dat er meerdere passages nodig zijn om het uiteindelijke resultaat te bereiken.

Boren

De eerste interne bewerking op deze lijst. Als we het hebben over traditioneel draaien, kan er worden geboord aan het uiteinde van het werkstuk, precies op de as. Omdat het onderdeel toch draait, kan de gereedschapsbit stationair blijven. Nieuwere CNC-draaicentra kunnen live tooling gebruiken voor het maken van loodrechte gaten aan de zijkanten of elders.

Saai

Het tegenovergestelde van draaien. Alle dezelfde functies kunnen worden uitgevoerd, alleen op het binnenoppervlak. Voor het boren is eerst wat boren nodig om ruimte te maken voor het inbrengen van de gereedschappen in het werkstuk. Van daaruit is het mogelijk het gat te vergroten met eenpuntsfrezen, evenals het toevoegen van treden, afschuiningen, enz.

Ruimen

Ruimen is een bewerkingsproces waarbij een geribbeld gereedschap met meerdere tanden een bestaand gat binnengaat om het groter te maken. Het resultaat heeft een zeer gladde oppervlakteafwerking met nauwe technische toleranties. De operatie zelf lijkt vanaf het begin op boren.

Tikken

Net als bij ruimen, vereist een eerder geboord gat. Een tap gaat het bestaande gat binnen om het een interne schroefdraad te geven. Vereisten voor het bestaande gat zijn gerelateerd aan de schroefdraadmaat - deze moet zich dicht bij de punt van de schroefdraadtanden bevinden.

Geschikte materialen om te draaien

Naast de soorten draaibanken die we eerder hebben beschreven, zijn er nog andere categorieën op basis van de geschikte materialen voor een draaibank. Hout, metaal en glas hebben allemaal verschillende draaibanken omdat ze allemaal een aantal specifieke eigenschappen en snijsnelheden nodig hebben.

Als het om materiaalprofiel gaat, zijn vierkant, rond, zeshoekig, etc. welkom. Zoals een van de bovenstaande video's laat zien, kan het hebben van een ander profiel dan rond van pas komen als het laatste deel niet in alle secties rond is.

Geschikte materialen voor draaien en draaien zijn onder meer:

Metaal

 

Hier bij GBS Machining Services bieden we diensten voor metaaldraaien.

Gevolgtrekking

Draaien is een van de pijlers van de maakindustrie. Het verkrijgen van nauwkeurige resultaten voor axisymmetrische onderdelen kan het beste worden gedaan met die fabricagemethode. De flexibiliteit en productiecapaciteit maakt productie in grote series mogelijk met vrijwel identieke resultaten.

Tegenwoordig kunnen grote CNC-bewerkingscentra zowel CNC-frees- als draaimogelijkheden omvatten. Freesmachines voegen een extra laag mogelijkheden toe, waardoor deze machines echt krachtig zijn voor het maken van ingewikkelde onderdelen.

 

CNC-draaien is een multi-tasking & tooling-procedure binnen CNC-bewerking (niet gemeenschappelijk verward met CNC-frezen met de CNC-technologiefamilie) die het hogesnelheidssnijgereedschap in het bewerkingsproces gebruikt om bijna lineair langs een helix-toolpad te bewegen mode. Dit gebeurt wanneer het werkstuk rond het draaicentrum in de draaibank roteert, waardoor een relatieve beweging ontstaat die rond de externe oppervlakken van het werkstuk (d.w.z. de buitenkant van de cilinder) snijdt, waardoor op CNC-machines buisvormige componenten worden geproduceerd met een verscheidenheid aan geometrieën. Draaicentra kunnen een handmatige draaibank of een automatische CNC-draaibank hebben voor het CNC-draaiproces. De vroegere toolingprocedure binnen CNC-bewerking vereist de supervisie van een machinist om het werkstuk op CNC-machines te verwerken. Dit laatste versnelt de productietijd omdat er bijna geen machinisten in de machinewerkplaats zijn. Bij CNC-draaien, terwijl het werkstuk met hoge snelheid roteert, vertaalt en draait het snijgereedschap rond de x-as, y-as en z-as binnen 5-assige bewerking. Deze tooling-procedure verwijdert langzaam de grondstof, waardoor het eindproduct wordt geproduceerd met hoogwaardige oppervlakteafwerkingen die alleen kunnen worden bereikt met CNC-bewerkingsmachines. Verschillende soorten CNC-draaien binnen CNC-bewerkingen produceren verschillende hoogwaardige geometrieën door gebruik te maken van verschillende werktuigmachines, bijvoorbeeld recht draaien, rechtlijnige vormen of conisch draaien en cilindrische vormen. Andere belangrijke kenmerken van CNC-machines die zich in een machinewerkplaats bevinden, zijn onder meer een staafaanvoer, een losse kop, een dubbele spil en subspillen. Klik hier voor meer informatie over CNC-freesmachine met gereedschaphin precisie-engineering.

DAfleveren van buitengewone productiviteit en uitvoering

biedt CNC-draaicentra van wereldklasse aan, geavanceerde technologie, productiviteit en waarde combineren. Er is een brede waaier aan machinespecificaties beschikbaar - van 2-assige modellen tot draaicentra met een roterende gereedschapsas, Y-as en tweede spil - om aan uw productie-eisen te voldoen.

GBS_Schiedam_191008_2J7A5819_bvdwf.jpg

Draaien

Voor zowel grote, kleine en moeilijk bewerkbare werkstukken

One-time optimization visit

De mogelijkheden bij GBS

Binnen GBS zijn er verschillende mogelijkheden om zo efficiënt en effectief mogelijk te draaien.

Concreet:
 

 • CNC Draaien
  Veelvoorkomend bij grote werkstukken of werkstukken welke in kleine series moeten worden geproduceerd.

   

 • Conventioneel Draaien
  Veelvoorkomend bij kleinere werkstukken welke niet in series worden geproduceerd. Denk aan enkelstuks of kleine oplages.

   

 • (CNC) Automatisch Draaien
  Veelvoorkomend bij seriematige producten. Onze automatische draaimachines werken met meerdere (5) virtuele assen, wat maakt dat er naast het draaien ook gefreesd kan worden op dezelfde machine. Voor complexe producten met meerdere deelbewerkingen is 5-assig bewerken de ideale oplossing. Het is efficiënt en kostenbesparend.

Machinepark van GBS

Bekijk onze lijst met alle draaibanken binnen GBS Machining Services.

DSC01002.jpg

Waarom uw werkstukken door GBS laten draaien?

Adviseren in bewerkingstechniek; GBS heeft zowel CNC Draaimachines, conventionele draaimachines als 5-assige bewerkingscentra. Voor iedere aanvraag kijkt GBS welke bewerkingstechniek het meest efficiënt is.

Risico’s elimineren; GBS heeft 40 jaar ervaring met het draaien van werkstukken. GBS omarmt de moderne technieken, maar heeft ruime van kennis van conventionele technieken voor als deze tekortschieten.

Draaien tot op 1/100ste nauwkeurig.

Materialen en risico's

Bij moeilijk bewerkbare materialen zijn de RPMs van invloed op de bewerkbaarheid van het materiaal. Denk aan materialen als:

 1. RVS

 2. Gietaluminium

 3. Brons
   

De risico’s die kleven aan het bewerken van moeilijke oppervlakken of materialen:

 1. Beschadiging

 2. Scheurvorming

 3. Spanning in het materiaal

Over draaien

Draaien is een verspaningstechniek waarbij een werkstuk op de draaimachine wordt geplaatst.

 

Het werkstuk wordt door een klauwplaat op zijn plaats gehouden, de klauwplaat draait, afhankelijk per machine en van het werkstuk, met verschillende toerentallen (RPM’s).

 

Doormiddel van gereedschappen als beitels en frezen wordt materiaal van het werkstuk weggedraaid om deze naar de juiste specificaties te bewerken.

Turbine klein.jpg
DSC00952_edited.jpg

Laat u adviseren door een ervaren techneut

Neem contact op met Simon Lems; met 40 jaar ervaring in machinale bewerkingen is hij altijd waardevol tijdens een on-site bezoek van uw project.

bottom of page