top of page

Hoe kan GBS Machining Services u helpen met Hirth vertanding?

GBS brengt Hirth vertanding aan op alle voorkomende materialen.

Door middel van blauwdrukken kunnen wij assen en waaiers testen voordat u ze weer in bedrijf stelt. Zo weet u zeker dat deze altijd aan het draagbeeld voldoet en u op de kortst mogelijke termijn weer in bedrijf bent. 

GBS blijft continu doorontwikkelen om grotere maten te bewerken en nauwkeurigere toleranties te behalen in het bereik van assen en waaiers. 

Wij garanderen toleranties van 0,05 mm voor Hirth vertanding

Koppel

Diameter

Gewicht

Lengte

Aantal tanden

Herhalings-nauwkeurigheid

Radiale en axiale slingering

Tot 15.000 kNm

Tot 1.600mm

Tot 4.500kg

Tot 4.500mm

Max 720

< 0.01mm

< 0.01mm

De Hirth vertanding bij GBS Machining Services

Hirth vertanding

Onze laatste nieuwe activiteit is Hirth vertanding, ook wel kopse vertanding genoemd. Deze vertanding zorgt voor een zeer solide en nauwkeurige verbinding tussen bijvoorbeeld as en waaier. Door de hoge nauwkeurigheid is een spelingsvrije en zeer sterke verbinding mogelijk. De vertanding kan worden aangebracht zowel volgens de standaard norm maar ook de off-standaard is geen probleem.

Het ontstaan van de Hirth vertanding

Het principe van de Hirth vertanding is een uitvinding van meneer Hirth. Deze engineer heeft tal van uitvindingen op zijn naam staan, en startte later Hirth AG, een bedrijf gespecialiseerd in nokkenassen en tandwielen.

Een eeuw later, worden de uitvindingen van Hirth nog steeds gebruikt. De Hirth vertanding was een bijzondere uitvinding, omdat men 100 jaar geleden nog geen andere methode had om te voldoen aan extreme nauwkeurigheid en maximale belastbaarheid.

Dit vormvergrendelende, zelfcentrerende en gemakkelijk losneembare verbindingsonderdeel verbindt assen, schijven, rotoren, wielen en krukken met opmerkelijke precisie en maximale koppelcapaciteit. Het ontwerp van de hirth vertanding maakt een spelingsvrije werking mogelijk en is geschikt voor het wisselen van krachten.

Hirth vertanding vandaag de dag

Ongeacht de toepassing, het patent voor de Hirth vertanding, ontwikkeld door Albert Hirth aan het begin van de 20e eeuw, is vandaag net zo belangrijk. Van ondersteuning tijdens het ontwerp en de lay-out tot het behouden van de oorspronkelijke balans, zelfs na meerdere keren te zijn gedemonteerd, operators profiteren van de samenwerking met GBS Machining Services gedurende de hele levenscyclus. Bij GBS Machining Services staan wij voor u klaar om u te helpen met uw uitdagingen omtrent Hirth vertandingen. Tevens zijn wij in staat om reparatie en montage voor u te verzorgen.

 

Spiraalvormige Hirth tandwielen

De ontwikkeling van de Hirth vertanding stamt af van de spiraalvormige conische tandwielen, die op dezelfde manier werden geproduceerd. 

Men onderscheidt in de regel drie typen hirth vertandingen. De vaste hirth koppeling, een semi-universele Hirth koppeling en een ontkoppel-koppeling. Al deze subtypen hebben het voordeel dat ze vrij van speling zijn, hoge belastingen aan kunnen en een uitstekende precisie-centrering hebben.

 

Vaste Hirth vertanding

De vaste hirth vertanding is een hoog precisie starre verbinding van twee elementen. De vaste Hirth koppeling zie je vaak terug bij opgebouwde turbine- en compressorbladen en industriële gas-stoomturbines. De hirth koppeling wordt gebruikt om de krukassen te maken van afzonderlijke en uitwisselbare delen.

 

Semi-universele Hirth koppelingen

De semi-universele hirth koppeling is – net als bij de vaste hirth koppeling – ook een precisie-koppeling. Het verschil is dat de semi-universele hirth koppeling losjes is gekoppeld. Hiermee is 2 graden scheefstand mogelijk. Het profiel van de tanden van een van de delen is vaak gebogen, met als resultaat dat de last gecentreerd kan blijven en vrijwel 100% een uniforme beweging overgebracht wordt.

Hirth ontkoppel koppeling

De ontkoppelings-koppelingen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat het juiste tandcontact blijft aanblijft bij het in- en uitschakelen. Bij grotere formaten gebruikt men een spiraalvormig hiervoor een spiraalvormig oppervlak, terwijl bij kleinere hirth koppelingen gebruik wordt gemaakt van een speciaal gelokaliseerd tandlager.

Frequente toepassingen Hirth vertanding

Hirth vertanding wordt hedendaags vooral veel toegepast in gasturbines en turbocompressoren. Deze krijgen te maken met extreme belastingen, en daarom zijn Hirth vertandingen hierin vaak toegepast. Hirth koppelingen worden op verschillende speerpunten toegepast, bijvoorbeeld tussen gasturbineschijven of als verbinding tussen de waaier en rondselas. Ze garanderen een hoge precisie in zowel axiale slingering als rondloopnauwkeurigheid en verminderen de belasting van de lagers dankzij hun nauwkeurige, reproduceerbare centrering. Ze verminderen ook de roterende massa in vergelijking met flensverbindingen met perspassing.Assen en hun afdichtingen in de aandrijflijn van koelvloeistofpompen moeten regelmatig worden onderhouden. In dit geval bieden Hirth vertandingen de mogelijkheid om meerdere as-segmenten te combineren tot reeksen tot vijf meter lang. Hirth koppelingen garanderen een rondloopnauwkeurigheid van 0,05 mm. Daarnaast behouden Hirth koppelingen de oorspronkelijke balans, zelfs na meerdere keren te zijn gedemonteerd.

Wolter_Klein.jpg

Laat u bijstaan door een adviseur met ervaring in tandwielen

Met meer dan een decennium aan ervaring in vertanding en tandwielslijpen, heeft Wolter alles in huis om op een servicegerichte manier met u mee te denken aan de beste oplossing voor uw uitdaging.

bottom of page