top of page

GBS stelt een ''run-out'' op voor een schroefas van 20 meter!




Klant

Een grote Nederlandse scheepswerf dat zich concentreert op de ontwikkeling, productie en reparatie van allerlei soorten schepen.


Uitdaging

Deze werf heeft voor ons de mooie uitdaging om een schroefas van 20 meter in onze werkplaats te stallen en op rollen te zetten.


De as weegt 20 ton en is dus 20 meter lang, dit betekend natuurlijk dat hij niet met 1 kraan en 1 strop te verplaatsen is, onze monteurs zullen daarom creatief moeten denken hoe zij de as kunnen gaan manoeuvreren zonder hem te beschadigen.


Het is van belang dat de as op rollen komt, want er moet gemeten worden of de as slingert en dit kan natuurlijk alleen maar als hij kan draaien. Het is dan logischerwijs ook van belang dat de as vlak op de rollen ligt, anders zouden er verkeerde meetgegevens gegenereerd worden.


Zoals gezegd is de as 20 meter lang, dit houdt ook in dat hij door zijn lengte en eigen gewicht in het midden kan gaan doorzakken, ook dit zou valse meetgegevens opleveren.

Het is dus onwijs van belang dat de positie van de rollen juist bepaald wordt, want hierdoor kan dus worden worden voorkomen dat de as onterecht zou worden afgekeurd.


Oplossing

Met zijn gewicht van 20 ton en zijn lengte van 20 meter was het een uitdaging die onze monteurs graag onder handen namen. Met het gebruik van 2 kranen en 4 stroppen is het gelukt om de as in balans te krijgen en gecoördineerd te manoeuvreren.


Zoals zichtbaar is op de afbeelding hierboven is de as op de rollen terecht gekomen en als vermeld in de uitdaging moest de as vlak op de rollen komen om te zorgen dat er geen foutieve meetgegevens kunnen ontstaan, onze monteurs hebben dit zorgvuldig uitgemeten.


Het werk belangrijkste stukje werk kon nu gaan beginnen voor de klant; het meten!

Samen met onze monteurs heeft de klant de schroefas geklokt, door in de flens een strop te wikkelen konden onze monteurs de schroefas voorzichtig draaien en de klok afgelezen worden om de afwijking te meten.




Resultaat

Nadat alle benodigde metingen waren uitgevoerd kon er een slingeringsrapport worden opgesteld.


Hieruit kon worden opgemaakt dat de as zich nog binnen de toleranties bevond, dit betekend voor de klant dat er geen verdere nabewerkingen nodig zijn en de as dus terug kon naar het schip om daar weer gemonteerd te worden.


Comments


bottom of page