top of page

GBS Machining Services mag nieuwe roerkoning produceren

Onze vestiging in Schiedam mocht deze week de +/- 8 meter diepe roerenput openen, nadat zij de opdracht kregen om voor een bestaand roer een nieuwe roerkoning te maken met de afmetingen Ø580 x 5400mm. Dit zijn vaak leuke projecten, die vrijwel altijd zorgen voor onverwachte situaties waarin de technici worden getest op hun creatieve oplossingsvermogen. 

Roer recht opzetten voor plaatsing in de put
Roer recht opzetten voor plaatsing in de put

Aan de roerkoning zit aan iedere kant een conische passing. De passing aan de bovenzijde van de roerkoning zorgt voor de bevestiging van de stuurvaan die een inwendige conische passing heeft, die uiteindelijk weer in de stuurmachine uitkomt.

De conische passing van de roerkoning is pasgemaakt naar de bestaande conus van de stuurvaan. De andere conische passing aan de onderzijde van de roerkoning is voor de bevestiging van het roer. Het roer is ook ingelast en op maat gekotterd ter plaatse van de o-ring-afdichting. 

Na het opstellen van het roer in de put, werden er stellingen omheen geplaatst en gefixeerd in de put door middel van lassen. De roerput maakt het een stuk makkelijker om de nieuwe roerkoning verticaal te passen. 


Tijdens het blauwpassen bleek dat er een afwijking zit in de conische passing van het roer. Deze moest dus worden pasgeslepen op de nieuwe roerkoning.


Ook de stuurvaan was door het gebruik flink ingelopen ter plaatse van een lagerpassing. Daarvoor werd een sleevebus gemaakt en gemonteerd om ervoor te zorgen dat die weer terug gaat naar zijn originele maten. 

Stuurvaan ter plaatse van de passing verbussen
Stuurvaan ter plaatse van de passing verbussen
Blauwpassen van stuurvaan
Blauwpassen van stuurvaan

Comments


bottom of page