top of page

GBS vervangt de lagers van een tandwielkast


Klant

Een grote vervoerder van tankers en containerfeeders. De klant heeft een vloot van ruim 40 schepen en vervoert deze goederen wereldwijd.


Uitdaging

GBS heeft in opdracht van de klant een inspectie uitgevoerd aan boord van een container feeder, nadat de klant tijdens het varen rammelende geluiden uit de tandwielkast heeft horen komen.


Uit deze inspectie met onze videoscoop is gebleken dat een aantal lagers op de ingaande as beschadigd waren. Één van deze lagers was dusdanig beschadigd dat het niet verantwoord was om deze te laten zitten. Het werd al snel duidelijk dat het noodzakelijk was de lagers te vervangen.


Oplossing

Vanuit de inspectie heeft GBS de opdracht gekregen om de PTO as te gaan verwijderen uit de tandwielkast om de lagers te kunnen gaan vervangen. Dit bleek nog een stuk lastiger dan van te voren gedacht.


De as moest namelijk via een noodluik naar boven worden gehesen, dit kwam doordat er te weinig hijsmogelijkheden aan boord waren om de as op een andere manier uit het schip te krijgen.


Allereerst moest er bekeken worden hoe de as “los” gemaakt kon worden. Er was namelijk beperkte ruimte en ook de tandwielen van de oliepomp moesten gedemonteerd worden omdat deze opgemeten en op tekening gezet moesten worden. Er waren namelijk van de tandwielen geen tekeningen meer aanwezig.


Nadat goed uitgezocht was hoe het geheel gedemonteerd kon worden, zijn de stroppen bevestigd en de kettingtakels opgehangen. In totaal waren er 4 takels benodigd om de as op een juiste en voorzichtige manier te kunnen verwijderen. Deze takels werden vervolgens losgemaakt en elders opgehangen zodat de as door de machinekamer richting het noodluik kon worden verplaatst. Via dit luik zou de as met behulp van een kraan dan van het schip worden gehesen.

De as was nu gereed voor transport naar de werkplaats van GBS. Met behulp van de eigen transportdienst is de as naar de werkplaats in Oud-Beijerland gebracht. Toen de lagers waren verwijderd en de nieuwe lagers gemonteerd konden worden, liepen wij tegen een ander probleem aan. De passing op de as was 0,02mm te klein! Om dit probleem te tackelen hebben wij de as verchroomd en naar de juiste maat geslepen.


Hierna zijn de lagers gemonteerd en is de as terug naar het schip gegaan, hier is de as weer gemonteerd en zijn alle overige onderdelen in de kast nog eenmaal geïnspecteerd om te zorgen dat er echt niets over het hoofd is gezien.


De tandwielkast is vervolgens weer dicht gebouwd en er is nieuwe olie in gegaan, waarop de tandwielkast weer gereed was om in gebruik gesteld te worden.


Resultaat

Door de 24/7 shifts, de kennis & expertise zijn in minder dan een week tijd al deze problemen opgelost en kon het schip snel weer uitvaren. Door het snelle handelen van GBS is de financiële schade door stilstand van het schip tot een minimum beperkt gebleven.


Comentários


bottom of page