top of page

Grote werf in het buitenland stuurt specialistisch werk naar Nederland


Klant

Een grote buitenlandse scheepswerf dat zich concentreert op de ontwikkeling en productie van Marine schepen en onderzeeërs. Deze werf is de vlootleverancier voor de Marine van zo’n 50 landen.


Uitdaging

Deze werf had voor een fregat dat zij aan het produceren waren, een quail shaft nodig. Dat is an sich een redelijk normaal werkstuk, echter omdat deze as met een flens aan een GE-gasturbine gemonteerd werd, waren de toleranties buitengewoon nauwkeurig. We spreken hier over toleranties van H6, met slingerings-eisen van een 100ste. De vorm- en plaatstoleranties van het gatenpatroon van de flens moesten binnen 5mμ liggen, waarbij de som van de afwijking van het ene gat naar het andere gat maximaal een 100ste mocht zijn. Zij hadden de opdracht voor de productie van dit onderdeel al bij vier machinefabrieken in verschillende landen binnen Europa weggelegd. Echter, kon geen van deze bedrijven de scheepswerf beloven een as te produceren die binnen de gestelde toleranties viel. Naast de toleranties, vormden ook de vele combinaties van de deelbewerkingen een uitdaging in dit project.


Oplossing

Natuurlijk zouden we dit verhaal niet publiceren als we deze uitdaging niet hadden aangenomen. Aangezien het materiaal van de torsie-as gemaakt diende te worden van hoog gelegeerd staal, leverde de werf het materiaal aan. Gezien het vele aantal deelbewerkingen, was de samenwerking binnen GBS Machining Services voor dit project cruciaal. Zoals wij dit vaker merken tijdens projecten, menen wij dat de technische kennis en ervaring van onze collega’s de doorslaggevende factor was van dit project. Van verkoper tot verspaners, iedereen die bij het project betrokken was had een bijdrage te leveren.  

Resultaat

Wij hebben de quail shaft na productie naar Duitsland gestuurd, waar ze op een 3D-machine de as hebben gecontroleerd. Hierna kon de as - binnen de toleranties - terug naar de werf gestuurd worden. Vanwege de goede afloop kregen wij na dit project meermaals het vertrouwen van deze buitenlandse werf om soortgelijke projecten aan te pakken. 


Comments


bottom of page