top of page

Ongeplande stilstand vlak voor een tocht voor RoRo-schip

Klant

Een grote vervoerder van consumenten en vrachteenheden. Heeft een vloot van ruim 20 ferry's, heeft ruim 30.000 afvaarten op jaarbasis en vervoert meer dan 10 miljoen passagiers per jaar.


Uitdaging

Tijdens een inspectie van de voortstuwingskast van een RoRo-schip werd geconstateerd dat het hoofdwiel los op de as zat. Het schip kon zo niet verder, de uitdaging was onvoorzien en niet gepland. Dit betekende dat er een enorme tijdsdruk op stond; het schip was immers ingepland om te passagiers te gaan vervoeren.


Oplossing

Besloten werd om het geheel uit te bouwen en ruimte te maken om het hoofdwiel met een doorsnede van 2 meter door het schip naar buiten te krijgen. Het hoofdwiel werd samen met de hoofdas naar GBS in Schiedam getransporteerd. Doormiddel van 24/7 shifts werd geborgd dat er geen tijd verloren ging voor de klant; er werd dag en nacht gewerkt.


Als eerste is het geheel gereinigd en gecontroleerd op scheuren (ter plaats van de vertanding, de boring alsmede de spiebaan). In de boring en de spiebaan werden scheuren gevonden. Besloten werd om deze in te frezen en opnieuw te centreren. Dezelfde procedure is gehanteerd voor de hoofdwas waarbij er soortgelijke indicaties van scheuren werden gevonden uitgekotterd moesten worden.


In nauw overleg met Lloyds register office shipping is besloten de hoofdas opnieuw op te spuiten, de spiebaan zo overmaats te maken en de boring uit te slijpen om het geheel weer volgens de originele shrinkfit te monteren. Daarnaast is ook de vertanding van het hoofdwiel nageslepen om deze weer in optimale conditie te krijgen.


Resultaat

Door de 24/7 shifts, de kennis expertise, de adviserende rol als kennis partner en de regie op het project door GBS, is gerealiseerd dat de onderdelen in minder 2 weken weer retour konden naar het RoRo schip te worden ingebouwd. Het schip kon hierdoor snel zijn reis weer vervolgen en de stilstand voor de klant is tot een minimum beperkt gebleven.

Comments


bottom of page