top of page

Conisch tandwiel set rechte vertanding modulus 3.5 R1:2 Z=16/32

Tandwielen bestaan ook zonder naaf met moduul 6 staal C45

Tandwiel zonder naar of met naaf moduul 1 staal C45

Tandwiel zonder naaf moduul 1.5 staal C45

Tandwiel zonder naaf moduul 2 staal C45

Tandwiel inclusief naaf moduul 2.5 staal C45

Tandwiel inclusief naaf moduul 3 staal C45

Tandwiel inclusief naaf moduul 4 staal C45

Tandwiel inclusiefnaaf moduul 5 staal C45

Tandwiel incluesief naaf moduul 6 staal C45

 

gewone tandwielen (cilindrisch)

Incilindrische tandwielen vind je bij de basiscirkel het profiel van de tanden en de evolvente. De hoeveehleid tanden en diameter zorgen ervoor datje weet wat de steek en de moduul van het tandwiel is.

  • Hier mee laat je zien dat de tandwielen rollen en niet glijden, en rolcirkels (let op dat de tanden wel degelijk over elkaar glijden, en niet alleen rollen) en steekcirkels

  • de tandwielen roteren daarnaast als een paar, dus hoekversnellingen (en dus trillingen en lawaai) worden verminderd

Bij vermogensoverbrenging zijn veel tandwielen naar een cilindrisch profiel gemaakt.

De vertanding van een tandwiel zijn ook regelmatig recht en lopen daarom parallel aan de as. Tenzij het een cilindrische as is, dan staan de tanden schuin. Slechts bij een schroefvertanding zijn minimaal 2 tanden  van twee samenwerkende tandwielen met elkaar in contact. Uiteraard is dit om trillingen tegen te gaan. Schroefvertanding Zie je veel in tandwielkasten in de auto industrie, waar namelijk een versnellingsmogelijkheid aan toegevoegd is. Onterecht worden schroeftandwielen in het hokje van schuine tandwielen gezet, maar dit klopt niet, want schuine tandwielen betekenen eigenlijk een dat de overbrenging haaks is. Dat is dus niet het geval.

Echter heeft schuine vertanding ook mindere kanten. Zo ontstaat axiale kracht bij het aandrijven van de tandwielen, en tandwielen dreigen daardoor van elkaar af te schuiven. Dit kan men voorkomen door een v-vertanding toe te passen. Deze manier van fabriceren wordt nu zo’n 100 jaar toegepast.

Conische tandwielen

Conische tandwielen zorgen voor de overbrenging van roterende bewegingen tussen snijdende assen.

Hypoïde tandwielen

Hypoïde tandwielen kunnen ook gezien worden als conische tandwielen. De assen kruisen hier elkaar, en daarmee onderscheiden ze zich van andere conische tandwielen.

Worm en wormwiel

Een worm en wormwiel zijn een ander soort tandwielen, en hebben deze naam vanwege het spiraalvormige wiel. Wanneer de worm de aandrijving verzorgt voor het wormwiel, zal je zien dat het wormwiel trager draaien dan het worm zelf. Daardoor heeft het wormwiel een hoog koppel. Bedenk wel dat het wormwiel omgekeerd niet als aandrijving voor de worm gebruikt kan worden. Je zou het wormwiel alleen aan kunnen drijven als je de vertanding schuin houdt, wat onhandig is en in de praktijk ook niet vaak wordt gedaan.

Tandheugel

Een tandheugel zorgt voor het omzetten van de roterende beweging. Dit is in 100% van de gevallen een lineaire beweging. Normaal gesproken wordt een tandheugel bij kettingen gebruikt, of bij aandrijfriemen.

 

Planeetwielmechanisme

Een systeem dat bestaat uit meerdere vertande tandwielen die uitwendig vertand zijn, en een inwendig vertand tandwiel, waar de uitwendige vertanding in geplaatst is. In de meeste gevallen staat het inwendig vertandde tandwiel sitl. De planeten draaien op die manier rond de as, en op die manier komt het planeetwielmechanisme aan zijn naam. Echter zijn er ook gevallen waarin de as met de planeet tandwielen stil staat en draaien we die tandwielen slechts rond hun as. Hierdoor kan men zorgen voor een enorme overbrengingsverhouding in een relatief kleine ruimte.

Harmonic drive

Een planeetwielmechanisme heeft een grote overbrengingsverhouding, maar een harmonic drive voert dit nog een tandje op.

 

Verdere termen bestaan uit Kegeltandwielen Tandstangen Motorrondsels, Wormwielen, Stalen tandwielen, Stertandwielen en andere Tandwielcombinaties.

 

Tandwielen

Bij GBS Machining Services bieden we service in het repareren en fabriceren van standaard tandwielen, en speciale tandwielen, zoals van high speed tandwielkasten. U kunt hierbij het materiaal zelf aanleveren, of wij kunnen dit voor u regelen. Ook voor alle andere typen tandwielen kunt u bij ons terecht. Wij kunnen ervoor zorg dragen dat uw tandwielen gehard worden, en uw tandwielkasten proefdraaien zodat u zeker bent van een tandwielkast waarvan de tandwielen lang meegaan.

Hoe werken tandwielen eigenlijk?

De vertanding van tandwielen schuiven in elkaar bij de rotatie van de tandwielen. Vaak wordt hierbij een wiel aangedreven en is het andere tandwiel aangesloten op een uitgaande as. Hierdoor komt krachtvrij in een roterende of lineaire beweging. Doordat u tandwielen gebruikt, zorgt u ervoor dat koppel, versnelling, vertraging of energie overgebracht kan worden.

Er zijn enorm veel vertandingsvormen, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. In de keuze voor vertanding is daarnaast ook de materiaalkeuze belangrijk, wat ook weer zijn effecten heeft op de prijs en duur.

Vertandingen

Het vaakst zal je cilindrische vertanding tegenkomen in de pratkijk. Cilindrische vertanding zie je – zoals eerder besproken -  vooral bij evenwijdige assen. Vertanding onder een hoek kom je vaker tegen in gekruiste assen. Zoals conische tandwielen.

Over conische tandwielen gesproken, de vertandingsvormen hierin kunnen verschillen, maar denk hierbij aan schuine vertanding, klingelnberg vertanding, Oerlikon vertanding, gleason vertanding of spiraal vertanding.

Er zijn verschillende soorten materialen die men gebruik voor tandwielen. Het hangt af van de situatie, welke materiaalsoort het beste gekozen kan worden. Enkele voorbeelden zijn RVS, roestvast staal, staal, verzinkt staal, gezwart staal, vernikkeld staal. Daarnaast heeft iedere materiaal soort zijn eigen samenstelling, wat ook weer kan zorgen voor verschillen.

GBS Machining Services kan vertanding fabriceren en repareren voor u, van verschillende groottes en in verschillende vormen en soorten. Wij hebben hiervoor meerdere vertandingsmachines van Niles, waarmee wij tandwielen kunnen fabriceren en repareren met een diameter van 4 meter. Een paar voorbeelden hiervan zijn cilindrische tandwielen met schuine vertanding, of rechte vertanding, of conische tandwielen met rechte of schuine vertanding. Ook kunt u bij GBS Machining Services terecht voor tandwielen met splines binnenvertanding, ‘normale’ binnenvertandingen, tandheugels, trandkransen en wormwielen of wormen. Ook voor een tegenwiel kunt u uiteraard bij GBS Machining Services terecht.

​Naast tandwielen, kunt u bij GBS Machining Services ook terecht voor de fabricage en reparatie van tandwielkasten. Wij zijn merkonafhankelijk in het onderhoud en reparatie van uw tandwielkast. We onderhouden en repareren haaks tandwielkasten, high speed tandwielkasten, planetaire tandwielkasten, en nog veel meer tandwielkasten.

Tandwielkasten

Bent u op zoek naar een machinefabriek voor de tandwielen van uw industriële tandwielkast? GBS Machining Services heeft naast een groot machinepark, ook de engineers met jaren aan ervaring in het engineeren, reverse engineering, re-engineering en modificeren van tandwielen en tandwielkasten.

​Wanneer we het hebben over vertandingsgegevens, praten we over veel factoren. Zo zijn er veel specialisatietakken, zoals cilindrische module vertandingen. Wanneer GBS Machining Services vertanding aanbrengt, zijn er veel soorten bewerkingen die we toepassen. Denk aan steken, slijpen, honen, frezen, cnc frezen, afwikkelfrezen, harden, gloeien, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Het tandprofiel is daarnaast van belang om ervoor te zorgen dat tandwielen goed op elkaar aansluiten en daardoor goed samenwerken. Wanneer dit goed is afgesteld, past de tand van het ene wiel goed in de tandkuil van het andere wiel. Wanneer dit niet goed is afgesteld, zorgt dit juist voor meer belasting, en een veranderlijke hoeksnelheid. Extra tandbelasting is natuurlijk iets wat voorkomen dient te worden. Wanneer de tandwielkast in werk is, dienen de vertandingen van twee tandwielen op elkaar te rollen in plaats van te wrijven, omdat wrijving meer slijtage aan de tandwielen veroorzaakt dan rollen. Door meer slijtage aan de tandwielen, zal de vertanding eerder onderhouden dienen te worden, wat dus zorgt voor meer onderhoudskosten gedurende de levensloop van de tandwielkast.

Hoe GBS Machining Services uw tandwielen fabriceert of repareert. Bij het bewerken van de tandwielen is het van belang om nauwkeurige toleranties te behalen. De tandwielslijpers die wij in dienst hebben durven wij aan te prijzen als ware kunstenaars. Het is vaker voor gekomen dat een tandwiel fabrikant, of een machine fabriek, het niet voor elkaar kreeg om de toleranties van een bepaald tandwiel te halen. Na een aantal weken kwam dit betreffende tandwiel bij GBS Machining Services terecht, en onze tandwielslijpers hadden binnen een paar dagen het tandwiel gereed, binnen de maatvoering. Dat vinden wij zonde, want onze klant heeft hierdoor veel tijd verloren.

Om een eenduidige afspraak te krijgen over de tandwielkwaliteit, zijn de tandwielklassen ontwikkeld. Daarom worden tandwielen onder verdeeld in 12 klassen. Hierin worden de tolerantievereisten voor een tandwiel bepaald. Dit zorgt voor eenduidigheid. De standaard voor cilindrische tandwielclassificatie die je het vaakst zal zien is DIN 3962. Natuurlijk kunt u met een van de technische sales engineers GBS Machining Services in overleg over de tolerantievereisten van uw vertanding, wanneer u een andere kwalificatie vereist.

De kwaliteitsklasse van de tandwielen zijn afhaneklijk van de vereisten voor de componenten en op wat voor manier de tandwielen toegepast worden.

Het tandwielprofiel moet doorgaans op maat worden gemaakt voor het specifieke tandwiel. Dit betekent dat grootte en vorm van een tandopening exact moet worden afgestemd op het gereedschap.

 

Bij het frezen en/of slijpen van uw tandwielen houden we dus onder andere rekening met de grootte van het moduul, de drukhoek, het tandwielprofiel, uw kwaliteitsvereisten voor het tandwiel. Wanneer u geen tekening heeft van het tandwiel, kan onze afdeling engineering een nieuwe tekening maken, welke de basis vormt voor uw nieuwe tandwiel.

Productie van tandwielen

Voor veel van onze klanten produceren wij tandwielen op klantspecificatie. In alle soorten en maten en vaak in kleine oplages. Zoekt u een machinefabriek die gespecialiseerd is in de productie van kwalitatief hoogwaardige tandwielen? Maken uw machines gebruik van niet-standaard tandwielen die aan vervanging toe zijn? Dan bent u bij Machinefabriek Goedhals uit Amersfoort aan het juiste adres.

Met de slijpbanken van Niles kunnen wij kleine tandwielen bewerken voor een high speed tandwielkast, maar gaan ook tot een diameter van 4 meter. En als het nodig is, werken wij de klok rond om uw tandwielen op tijd te fabriceren.

Productie van tandwielkasten

Wij concentreren ons niet alleen op de productie en fabricage van tandwielen, splines en tandheugels. Wij zorgen ook voor het onderhoud en reparatie van uw tandwielkasten. Onderhoud en reparatie verzorgen we 24/7, wereldwijd. Wij beschikken over de machines, de ervaring en de expertise om uw tandwielkast problematiek op te lossen en u snel weer op weg te helpen. U kunt bij ons terecht voor het binnenwerk van vertragingskasten, wormkasten, haakse overbrengingskasten, en meer. Wij zijn daarin onafhankelijk van iedere industrie en wij onderhouden en repareren ieder merk.

Tandheugels fabriceren

Tandheugels kunt u bij GBS Machining Services laten produceren. Mocht het nodig zijn, kunnen wij uw tandheugels ook engineeren. Wij produceren namelijk tandheugels voor klanten uit iedere industrie. Dus ongeacht of u in de marine, off shore of energie zit, de productie van uw tandheugels kunt u aan GBS Machining Services over laten. Onze engineers, slijpers, sales engineers hebben dusdanige ervaring om u bij te staan én mee te denken bij de productie van uw tandheugels. Denk hierbij aan rechte tandheugels, gebogen tandheugels, verschillende tandsegmenten, rond tandheugels.

Splinevertanding of splineverbindingen fabriceren

GBS Machining Services kan uw splinevertandingen en splineverbindingen fabriceren. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij ook uw splinevertanding en splineverbindingen engineeren. Wij producteren namelijk splinevertanding en splineverbindingen voor iedere industrie. Ongeacht uw industrie, de productie van uw splinevertanding kunt u aan GBS Machining Services over laten, evenals uw splineverbindingen. Onze collega’s hebben alle ervaring om met u mee te denken bij uw uitdaging in splinevertanding of splineverbingingen produceren.

​Diverse soorten tandwielen en tandheugels worden gefabriceerd door GBS Machining Services. Cilindrische tandwielen zijn een soort van uitvoering van tandwielen, en deze zijn er ook met rechte of schuine vertanding. De cilindrische tandwielen zijn er met rechte en schuine vertanding, en de conische tandwielen zijn er ook met rechte of schuine vertanding. Binnenvertandingen bestaan ook. Zoals Spline vertandingen, tandheugels, wormwielen en tandkransen.

Tandwiel Opties

Bij GBS Machining Services werken we onder anderen met de volgende tandwiel opties. Verzinkte tandwielen en tandheugels, bronzen lagerbus tandwiel, bronzen tandwiel, rvs tandwiel, geharde tanden tandwiel, gezwarte tandwiel

TANDWIELEN  kunnen wij produceren met een rechte of schuine vertanding, gehard en ook geslepen

TANDHEUGELS produceren wij voor u met een rechte of schuine vertanding, gehard, geslepen. Als u hierover twijfelt, dan kunnen onze sales engineers en engineers u hierin bijstaan.

Klingelnberg tandwielen produceert GBS Machining Services met een rechte of schuine vertanding. Ook Klingelnberg tandwielen met een boogvertanding produceren wij

WORMWIELEN – WORMASSEN Wormen met meerdere gangen, gehard en/of geslepen

SPECIALE VERTANDINGEN zijn bijvoorbeeld hirth vertanding, spebaan bussen, inwendige vertanding, schuine kegelvertanding, kroonvertanding

Het maakt ons niet uit welke soort vertanding u nodig heeft, en of u reparatie of nieuwe nodig heeft. In kleine oplage, op specialistische wijze kunnen onze collega’s voor uw binnenvertandingen en buitenvertandingen maken. Rechte, schuine vertandingen, fabriceren wij zonder probleem. Iedere uitdaging gaan wij voor u aan. Onze slogan in tenslotte Thinking in Possibilities. Onze kwaliteitscontroleur draagt er zorg voor dat uw tandwielen voldoen aan de door u gestelde eisen voor de tandwielen die u bij ons laat produceren.

Uiteraard zijn rechte en schuine vertandingen, maar GBS Machining Services engineert en produceert ook uw spiraalwielen, conische tandwielen met gebogen vertanding. Eventueel kunnen wij deze ook voor u harden.
 

Wij leveren alle soorten tandwielen tot ongeveer 5 meter in diameter en rondselassen tot ongeveer 10 meter lengte. Tandwielen desgewenst met geharde en/of geslepen vertanding.


Voor een totaalindruk te krijgen van wat wij allemaal doen op het gebied van tandwielen verwijzen wij graag naar de verschillende tabbladen.

​De tandwieloverbrenging cilindrisch tandwiel heeft in sommige gevallen een kroonwiel. Dit is het kroonwiel dat gebruikt wrdt voor deze specifieke tandwieloverbrenging, een manier waarmee het kroonwiel geproduceerd wordt. ​

Begrippen waar wij bij GBS Machining Services mee werken op het gebied van tandwielen zijn, moduul, de tandsteek, en kuilwijdte. Ook spreken wij regelmatig over drukhoek, tandhoek, voetcirkel, steekcirkel en topcirkel. De voethoogte en kophoogte zijn ook belangrijk. ​

Curvic plate koppeling

Een koppeling die al meer dan een eeuw bestaat is de curvic plate koppeling. Deze wordt ook wel hirth vertanding genoemd. Dit was de achternaam van meneer Albert Hirth. Hirth vertanding wordt was in die tijd een grote uitvinding en hirth vertanding wordt nog steeds toegepast. GBS Machining Services kan u hierbij helpen.

Belastbaarheid van de tandwielen

Hirth vertanding en Hirth-koppeling worden zoals boven vernoemd, nog steeds toegapst. Echter zul je het nu vooral vinden onder de naam curvic plate koppeling. De curvic plate koppeling werd door een Amerikaanse fabriek massaal geproduceerd. Echter, bij GBS Machining Services kunt u met name terecht voor specialistisch machinaal verspaningswerk aan uw hirth vertanding.

conische tandwielen met spiraalvorm

De curvic plate koppeling is voortgekomen uit de spiraalvormige tandwielen met conische vorm. De curvic koppelingen kunnen we onderscheiden in een aantal soorten. Ten eerste bestaat de vaste curvic plate kopppeling. Vervolgens zijn er nog de universele curvic plate koppeling en de ontkoppelkoppeling. De karakteristieken van deze curvig plate koppelingen zijn dat ze veel belasting kunnen verdragen en spelingsvrij zijn. Ook hebben ze een prima precisie centrering. We komen nog even terug op vaste curvig plate koppelingen.

Vaste curvic plate koppelingen

Zoals al eerder vermeld, heeft de vaste curvic-koppeling hoge precisie. De vaste curvic-koppeling kom je veel al tegen bij turbines en compressorbladen. Ook in de ruimtevaart kom je ze tegen. De krukassen van de curvic plate koppeling worden gemaakt van meerdere onderdelen. ​

Inwendige en uitwendige vertanding van cilindrische tandwielen

Met onze Niles vertandings machines kunnen wij de hoogste kwaliteit cilindrische vertandingen produceren. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om inwendige of uitwendige vertandingen. Wij hebben een kwaliteitscontroleur in dienst, die zorg draagt voor de kwaliteit van de cilindrische tandwielen en inwendige en uitwendige vertanding. Zo bent u er zeker van dat uw cilindrische tandwiel aan de juiste kwaliteitseisen voldoet. ​

enkele veel voorkomende tandwieltypen zijn cilindrische tandwielen, de meeste tandwielen zijn kegelvormige tandwielen en hypoïde tandwielen. Dit zijn worm en wormwiel, tandheugel, en planeetwielmechanisme, en harmonic drive.

Moduul van een tandwiel

Tandwielen worden aangeduid met een moduul. Met het moduul bedoelt men op de steekcirkel en het aantal tanden dat op het tandwiel geplaatst zijn. De verhouding hiervan noemt met het moduul. Met de steekcirkel doelt men op de afstand van tand tot tand, oftewel de diameter die tussen de tanden loopt. De steekcirkel wordt daarin aangeduid met moduul.

Termen die worden gebruikt bij het aanduiden van het moduul zijn, het aantal tanden, de e-modulus, het moduul zelf, de drukhoek, de tandbreedte en toelaatbare contactspanning. Ook het profielverschuiving is belangrijk. ​

Bij een rondselwiel gebruiken wij de termen diameter, basiscirkel, rolcirkel, asafstand, geometriefactor, overbrengingsverhouding en elasticiteitsfactor, ingrijpquotient en ingrijpfactor. Ook de toelaatbare flankspanning en roldrukhoek zijn belangrijk, evenals de maximum tangentiaalkracht.

Tandwielen harden

Een tandwiel is over het algemeen een veel toegepast product en is in veel industrieën gebruikt. De kwaliteit van het materiaal is belangrijk en door tandwielen te harden verbetert men de kwaliteit van de tandwielen. Het harden is een hitte proces, welke met nauwkigheid volbracht dient te worden.

De 4 vaakst toegepaste methodieken van harden van tandwielen zijn carboniseren, carbonitreren en inductie harden. Ook spin harden en ferritisch nitrocarboneren wordt vaak toegepast. Bij carboniseren en cabronitreren zorgt men voor een vertanding met hoge kwaliteit met een relatief simpel proces. Door deze hardings techniek krijg je een taaie kern dat tandbreuk tegen gaat, maar juist een harde slijtvaste buitenkant van de vertanding.

Spinharden wordt juist vaak gebruikt bij grote tandwielen. Het voordeel aan spinharden is dat het bij de vertanding weinig vervorming te weeg brengt.

Ferritisch nitrocarboneren is toepasbaar bij relatief kwetsbare tandwielen. Althans, met een geometrie die kwetsbaar is. Door de lage temperatuur in een zoutbad, wordt de vervoming van het tandwiel nihil.​

Dubbel harden

De naam zegt het al; bij dubbel harden ondergaat een tandwiel een extra hardings behandeling. Een behandeling waarbij een onderdeel twee hardingsbehandelingen ondergaat, of eerst een gloeiproces en daarna een hardingsproces.

Verschillende soorten tandwielen

bottom of page