top of page

Waarom GBS Machining Services voor uw tandheugels?

Door middel van blauwdrukken en meerdere MAAG meetstellingen kunnen wij uw vertanding testen voordat u deze van ons ontvangt.

GBS kan op locatie tandheugels monteren, demonteren en installeren wanneer u dit wenst.

GBS levert tandheugels tot wel 83% sneller dan OEM'ers.

GBS kan u desgewenst adviseren in het reviseren, engineeren en nabewerken van tandheugels.

Naast tandheugels kunnen wij ook uw tandwielen en rondsels produceren.

GBS produceert vertanding tot en met klasse 3.

Wolter_Klein.jpg

Laat u bijstaan door een adviseur met ervaring in tandwielen

Met meer dan een decennium aan ervaring in vertanding en tandwielslijpen, heeft Wolter alles in huis om op een servicegerichte manier met u mee te denken aan de beste oplossing voor uw uitdaging.

Tandheugels bij GBS Machining Services

GBS Machining services produceert naast tandwielen ook tandheugels. Daarbij kunnen wij u ronde tandheugels, maar ook vierkante tandheugels leveren. In allerlei soorten materialmen, zoals staal en roestvrij staal (Rvs). Wij gaan hierbij tot een lengte van 4 meter. Deze tandheugels zijn mogelijk in alle denkbare materiaalsoorten en type vertandingen met als optie geslepen of geharde vertandingen.

In feite kan je tandheugels zien als tandwielen, maar dan met een radius die niet ophoudt. Het tandheugel kan gebruikt worden om een rondsel met rechte of schuine vertanding in een tandheugel te laten grijpen en vervolgens in plaats van roterende bewegingen, lineaire bewegingen te maken. De nauwkeurigheid hierbij hangt dus volledig af van de nauwkeurigheid van de vertanding. 

 

Standaard tandheugels

Men maakt onderscheid tussen ronde tandheugels en vierkante tandheugels. 

Voor vierkante heugels, gebruikt men moduul om de maten aan te geven, en is het materiaal ook belangrijk. In principe kan men dit maken in vrijwel ieder hard materiaal, maar bij GBS Machining services passen we het vaakst staan en/of RVS toe. Voor ronde heugels, gebruiken wij een diameter om de maten aan te geven, en ook hier is de moduul belangrijk. Wanneer men standaard tandheugels kunnen worden aangeleverd tot en met een lengte tot 4 meter. Wij doen vrijwel alles op aanvraag, en wij kunnen met modulen gaan tot +/- 50.

Materialen

Zowel ronde als vierkante tandheugels kunnen worden geleverd in de volgende materialen:

Stalen tandheugels

RVS tandheugels

Kunststof tandheugels

Staal verzinkte tandheugels

Staal vernikkelde tandheugels

Staal gezwarte tandheugels

Dit is slechts een deel van de tandheugels die wij fabriceren. Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie over de type materialen die wij kunnen machineren voor u. 

 

Producten die horen bij tandheugels

Met de vakbekwame kennis van onze engineers heeft GBS Machining Services al vele projecten met succes aangepakt. Mocht u in nood zitten, of gewoon een technische vraag hebben over een tandheugel, neem dan zeker op met een van onze adviseurs. Wij kunnen u altijd voorzien van snel en professioneel advies, waar u iets aan heeft. Wij staan altijd klaar om uw tandheugel uitdagingen op te lossen.

Vaak wordt bij tandwielen een manier van krachten over gebracht van het ene naar het andere. Dit gebeurt doordat de vertanding van het ene tandwiel grijpt in het andere. Maar bij een tandheugel is dit in principe een vervanging voor een normaal tandwiel.

 

Bij deze aandrijvingen is het heel normaal dat de tandheugel in een lengterichting beweegt. De reden dat dit bestaat is om snelheden, en richting van de krachtbron in bijvoorbeeld een kraan te veranderen.

 

Tandheugels zul je normaal gesproken, en vooral in de instustrie, van staal of roestvrijstaal (RVS), maar deze zijn naturlijk de produceren in ieder materiaal soort dat een beetje hard is. De vraag is alleen wat voor jouw machine, systeem of tandwielkast de beste optie is. Vaak is dit staal of rvs. Daarnaast dient een tandheugel normaal gesproken van gehard te worden, zodat het binnenste materiaal taai is, en de buitenste laag erg hard is en dus weinig slijtage ondervindt.

 

De tandheugels en de vorm van de tanden en het aantal tanden zijn van invloed op het uiteindelijke product en de werking hiervan. Deze dient erg precies te worden aangegeven en wordt daarom aangeduid met moduul. Dit is de verhouding tussen de steekcirkeldiameter en het aantal tanden op de heugel.

Tandwielen en tandheugels waar van het moduul niet overeenkomt, vallen niet goed in elkaar en daardoor krijg je enerzijds heel snel slijtage, en anderzijds loopt de machine niet goed. kunnen niet in elkaar grijpen, het is dus noodzakelijk dat het tandwiel en de tandheugel in een aandrijving dezelfde module hebben. Hoe groter het moduul van de tandheugel, hoe meer krachten deze kan overbrengen. 

 

De eigenschappen van tandheugels

Een tandwiel, conisch of cilindrisch, pakt grip met de tandheugel. Doordat de vertanding is gegrepen kan men nu kracht uitoefenen, de hoeveelheid hiervan wordt bepaald door de moduul. De nwuekeurigheid van de positie, hangt af van de nauwkeurigheid van het machinale werk. U kunt erop vertrouwen dat GBS Machining Services de tandheugel machineert tot en met een klasse drie nauwkeurigheid. Eerder vertelden we al dat de moduul belangrijk is voor de krachten die de vertanding te verdragen heeft. Hierbij is keuze uit een groot aantal typen waarbij zowel rondsel als tandheugels vervaardigd zijn uit staal, RVS of kunststof. De stalen tandheugels worden juist bijna altijd gehard om de vertanding langer mee te laten gaan. 

 

GBS Machining Services en productie van tandheugels

GBS Machining Services machineert allerlei soorten tandheugels, en desnoods kunnen wij uw tandheugel ook op nieuw engineeren, die in uiteenlopende machines en tandwielkasten ingezet worden. Een tandheugel wordt ook wel rack and pinion genoemd. Het zijn rechthoekige repen die een kant hebben waarop vertanding is geslepen of gefreesd. Door deze te gebruiken voor het tandwiel, kan je heen- en weer bewegingen creëeren, in plaats van roterende bewegingen. Door het gebruik van een tandwiel dat in de vertanding van de tandheugel gript, wordt dit mogelijk gemaakt. Tandheugels zijn populaire onderdelen in kranen en andere machines waar men een rechte verplaatsing wilt veroorzaken. 

 

Voordelen tandheugels

Tandheugels hebben een aantal voordelen ten op zichte van tandwielen. Door de rechthoekigheid is het makkelijker om een hoge nauwkeurigheid te verkrijgen, en ze kunnen veel belasting hebben. Wanneer het nodig en het moduul het toelaat, kan je ook een hele hoge snelheid bereiken door gebruik van tandheugels. Het is daarom niet vreemd dat je zo veel tandheugels toegepast ziet in de industrie.

 

Ieder tandheugel op maat gemaakt

Wij kunnen vrijwel iedere tandheugel aanbieden, zelfs als hier geen tekening van aanwezig is. Deze kunnen wij gewoon reverse engineeren. De tandwielen met of zonder naaf, en de heugels die wij leveren zijn standaard geproduceerd met een kwaliteit van klasse 12 tot en met klasse 3. Ook het materiaal dat u behoeft is door u kiesbaar. Wij kunnen u hier wel in adviseren, en dat beperkt zich niet alleen tot de materiaalkeuze. Ook adviezen omtrent materiaalbehandelingen van uw tandheugels kunnen wij voorzien. 


tandheugels zijn onder andere verkrijgbaar in de volgende maten: 

De tandheugels die wij leveren zijn afhankelijk van uw wensen van de hoogste kwaliteit die u kunt wensen. Feit is dat de tandheugels zodanig gefabriceerd wroden dat de lengten, tegen elkaar aangeschoven zijn. Standaard bieden wij moduul 1 tot en met 50. Mocht je voor jouw aanvraag op zoek zijn naar een ander soort moduul, dan is de kans groot dat wij u hier ook in kunnen voor zien, zowel in tandwielen als in tandheugels. Neem contact op met een van onze specialisten om voorzien te worden van vrijblijvend advies.

 

GBS Machining Services; meer dan alleen een tandheugel

GBS Machining Services is specialist op het gebied van reparatie en machinewerkzaamheden aan allerlei onderdelen. Wij machineren niet alleen tandheugels, maar ook producten zoals rondsels, frames, motorblokken, thrusters en ga zo maar door. Neem contact op met een van onze ervaren specialisten voor vrijblijvend advies omtrent uw project. 

bottom of page