top of page

Waarom tandwielen laten frezen door GBS Machining Services?

Naast het frezen van uw tandwielen kunnen wij bij GBS monteren, demonteren en tandwielkasten onderhouden. 

In sommige gevallen levert GBS tot 83% sneller dan OEM'ers. 

GBS produceert tandwielen tot en met klasse 3. 

Bij gebrek aan informatie of als u een tekening in zijn geheel mist, kunnen onze engineers deze reverse engineeren. 

Door de tandwielen te blauwen kunnen wij met onze meetstellingen kwaliteitscontroles uitvoeren. 

Tandwielen frezen

Tandwielen frezen is een methode die al sinds jaar en dag bestaat, maar toch regelmatig verandert en innoveert. De meest efficiente methode om tandwielen te frezen heeft dus te maken met de gereedschappen en kunde van de tandwiel frezer. Ook het nagaan van het productieproces en het najagen van het doel om een tandwiel te frezen met zo weinig mogelijk bewerkingen is van degelijk belang.

Bij het frezen van tandwielen in de zachte fase is het doel om binnen de toleranties te blijven, die u als klant heeft opgegeven. Hoe beter de voorbereiding hierin is, hoe makkelijker het harden verloopt, na het frezen van de tandwielen. Want na het harden wordt het lastiger om tandwielen te bewerken, omdat ze, zoals gezegd, harder zijn geworden.

Men denkt dat men in de toekomst veel minder tandwielen gaat frezen, omdat er veel meer electrische auto’s en scooters op de markt komen, maar dit is voor GBS Machining Services niet het geval. Het is namelijk zo dat bij het tandwielen frezen, wij ons voornamelijk richten op offshore, marine en andere industriële industrieën, in plaats van de automotive of scooter branche.

Toch gelooft ook GBS Machining Services er nog steeds in dat men veel kan innoveren in het frezen van tandwielen. Wij zijn daar al sinds jaar en dag mee bezig, en blijven hiermee bezig. De normale gereedschappen omtrent het frezen van tandwielen kunnen bijvoorbeeld in combinatie gebruikt worden, om zo multitaskend tandwielen te kunnen bewerken. Daarmee kan men op meerdere manieren frezen en worden er meerdere bewerkingen tegelijkertijd voldaan, wat weer tijdsbesparing oplevert.

Kwaliteit van tandwielen

Bij GBS Machining Services frezen we tandwielen van vrijwel ieder materiaal. Of u zelf het materiaal wilt aanleveren, of het materiaal van de tandwielen aan ons over te laten, dat vinden wij allebei goed. Wij kunnen u desgewenst ook adviseren in de materiaalkeuze van de tandwielen die gefreesd dienen te worden. Wij kunnen voor u de standaard klasse voor u frezen, maar ook wanneer u echt precies werk nodig heeft, is GBS Machining Services de partij voor u. Wij kunnen tandwielen frezen in tot een klasse 3 in nauwkeurigheid. Bij het frezen van tandwielen wordt namelijk een klassentabel aangehouden waarbij 12 lage kwaliteit betreft, en klasse 1 de beste kwaliteit.

Wat zijn de invloeden op de tandwiel kwaliteit? En de klasse? Normaal gesproken heeft het materiaal, het contact oppervlak en de nauwkeurigheid hier mee te maken. Daarvoor heeft men een goede tandwielfrees machine nodig en een kundige machinist die weet wat hij met het tandwiel dient te doen om de freeskwaliteit uiteindelijk van een uitzonderlijk hoog niveau te krijgen.

Toepassingen van tandwielen frezen

Bij het frezen van tandwielen dient men rekeneing te houden met het tandwielprofiel. Met andere woorden, de grootte en vorm van de vertanding dient overeen te komen met het type gereedschap dat men gebruikt om de tandwielen te frezen. Wordt het gereedschap verkeerd uitgekozen, dan is de kans aanzienlijk dat men de tandwielen te ver freest, waarmee het tandwiel om zeep geholpen is. Of anderzijds, dat er te weinig wordt weg gefreesd, en het onnodig veel tijd in beslag neemt. Waar dient u dan rekening mee te houden bij het uitkiezen van het gereedschap wanneer u besluit tandwielen te frezen? Denk hierbij aan de modulegrootte, het profiel van de tandwielen, en de drukhoek. Ook zijn de top- en voet diameter belangrijk. Mocht het nodig zijn, dan kan GBS Machining Services u van dienst zijn bij het verzorgen van kop- en voet correcties. Naast de top en de voet, zijn de helixhoek en koppelingstype ook van belang. Bij een goede tandwieltekening zal men al deze factoren vermelden.

 

Hoe tandwielen frezen

Sommige mensen willen zich eraan wagen om zelf hun tandwielen te frezen. Dat kan, en dat is ook vrij logisch, aangezien tandwielen heel vaak gebruikt worden bij het overbrengen van krachten.

 

Zo kunt u tandwielen frezen uit metaal, kunststof of hout. Bij GBS Machining Services frezen we voornamelijk tandwielen uit metalen. Zo kunnen wij u voorstellen het volgende te doen. Tandwielen frezen met een freesbank. Afhankelijk van de kwaliteit van de tandwielen gebruiken wij een freesbank of een slijpbank van Niles. Door middel van een Cad/Cam tekening kunnen wij het tandwiel vervaardigen op de economisch meest aantrekkelijke wijze voor u. Wanneer u geen Cad/Cam tekening heeft om aan te leveren, kunnen wij voor het tandwiel frezen ook de tandwielen reverse engineeren. Daarbij zorgt onze engineering afdeling dat u de tekening weer in uw bezit krijgt. Dit is handig, voor het geval dat u in de toekomst het tandwiel nog een keer dient te frezen.

 

Het gereedschap, dus de slijpsteen of de frees die wij gebruiken, zort ervoor dat de vertanding wordt aangebracht. Tijdens de eerste keer dat u tandwielen freest is het handiger om een simple vorm te gebruiken en niet te veel gecompliceerde vormen toe te passen. Frees hiervoor een rechte vertanding. Bij een tandwielsysteem als in een planetair systeem, hebben tandwielen verschillende formaten. Daarbij is het belangrijk dat het moduul ongewijzigd is, zodat deze tandwielen wel gewoon in elkaar passen. Dat zorgt ervoor dat u zich niet voor niets bezig houdt met tandwielen frezen.

 

Tandwielen frezen: houdt hier rekening mee

Als u zelf aan de slag gaat met tandwielen frezen, helpen de volgende tips u hiermee.

 

Precisie is van belang bij het frezen en machinaal bewerken, en vanwege het feit dat tandwielen bewegende onderdelen zijn, is dit nog belangrijker bij vertanding. En daar komt het freesgereedschap weer bij kijken. De frezen die u gebruikt, dienen van topkwaliteit te zijn en scherp genoeg te zien, want anders kan er al een fout ontstaan in de nauwkeurigheid van de tandwielen.

 

GBS Machining Services staat erom bekend bij uitdagingen met vernuftige oplossingen te komen, waardoor wij uw tandwielen alsnog kunnen frezen. Het is tenslotte niet voor niets dat wij Thinking In Possibilities als slogan hebben. Dat maakt ons sinds jaar en dag een concurrerende partij die u onder aan de streep een hoop geld bespaart. Ons bedrijf bestaat namelijk voor 99% uit techneuten. Vanaf het moment dat u een aanvraag indient, tot aan onze logistiek medewerker; iedereen heeft in meer of mindere maten technisch inzicht en gebruikt dit om u voordeel te bieden. Dus wanneer u uw tandwielen wilt laten frezen, denk dan zeker aan GBS Machining Services!

 

Het proces van tandwielen frezen

Het ronde werkstuk is axiaal gemonteerd, loodrecht op de as van het snijgereedschap. Het gereedschap wordt langs de as van het werkstuk bewogen en freest de tandruimte uit. Het werkstuk wordt dan geroteerd over een afstand van één tandruimte en het frezen wordt herhaald. De tandwielen worden geleidelijk gefreesd totdat er tanden rond het hele tandwiel zijn gefreesd. Om schuine tanden op de tandwielen te frezen, maakt de frees tijdens het snijden een hoek, het werkstuk wordt langzaam geroteerd terwijl het gereedschap langs de as van het werkstuk wordt bewogen.

 

Tandwieloverbrenging is een essentieel onderdeel van roterende machines, waarbij de tanden in elkaar grijpen met een ander getand deel om koppel over te brengen. Hoe worden versnellingen gemaakt? Anders dan bij gieten of smeden, kan CNC frezen van tandwielen worden toegepast om de uiteindelijke vormen, afmetingen en oppervlakteafwerking van een tandwiel te bereiken. Hier introduceren en vergelijken we twee tandwielproductiemethoden: tandwielfrezen versus tandwielfrezen, wat zijn de verschillen daartussen?

 

Wat is tandwielfrezen?

Tandwielen frezen is een veel voorkomende CNC-freesbewerking en tandwielsnijproces voor het maken van een tandwiel. Het kan worden gebruikt na of in plaats van vormprocessen zoals gieten, smeden en extruderen. Tandwielen zijn meestal gemaakt van metaal, plastic en hout. Veel metalen en plastic tandwielen die zijn gemaakt door spuitgieten, spuitgieten of additieve productie, hoeven mogelijk niet te worden gesneden. Voor tandwielen met grove vertanding kan de technologie voor het frezen van generatieve tandwielen de efficiëntie verbeteren, de spoedcapaciteit van de machine vergroten, de freeskosten verlagen en de bewerkingstijden verkorten.

 

Welke frees wordt gebruikt bij het frezen van tandwielen?

Het tandwiel kan op een freesmachine of malmolen worden gesneden met behulp van een tandwielsnijder en een indexeerkop of een draaitafel, de hoeveelheid tandwielsnijder wordt bepaald door het aantal tanden van het benodigde tandwiel. Er kunnen verschillende soorten frezen worden gebruikt voor het maken van tandwielen, bijvoorbeeld de tandheugelvormer, met zes tot twaalf tanden, recht en beweegbaar in een richting die raakt aan het tandwiel. Voor de nieuwe ronde snede moet de snijplotter terug naar de beginpositie.

 

Hoe kan ik onderscheid maken tussen het uithollen en frezen van tandwielen?

 

1. De werking van het frezen van tandwielen

 

Bij het frezen van een tandwiel wordt een enkele tandafstand of opening tussen tandwieltanden gecreëerd door een roterende snijder met meerdere snijkanten tegelijk, de doorsnede van de gegenereerde tanden is vergelijkbaar met die van de frees. Bij het uithollen van tandwielen worden de tandwieltanden geleidelijk geproduceerd. De kookplaat snijdt dus meerdere openingen tegelijk.

 

 Een vormfrees wordt gebruikt bij het tandwielen frezen, wanneer elke tandruimte wordt gesneden, keert de frees terug naar het startpunt en worden de tandwielen geïndexeerd voor het volgende snijproces; de frees maakt gebruik van een spiraalvormige freeskop, en het werkstuk draaien beide constant wanneer de kookplaat over de breedte van de plano wordt gevoerd.

 

3. Het aantal tanden dat in één keer wordt gesneden

 

Elke frees bij het frezen van tandwielen is ontworpen om een ​​reeks tandnummers te snijden, terwijl bij het uithollen van tandwielen zowel de kookplaat als het blanke tandwiel continu draaien, net als bij twee tandwielen die in elkaar grijpen totdat alle tanden zijn gesneden.

 

4. Prijs van gereedschap

 

Over het algemeen is het snijgereedschap voor het frezen van tandwielen goedkoper dan dat van tandwielfrezen, maar de productiviteit van tandwielsnijden kan hoger zijn.

 

5. Toepassing

 

Tandwielfrezen wordt vaker gebruikt voor hoge productieruns en tandwielfrezen is een laag productieproces.

 

6. Anderen

 

- Tandwielfrezen vereist ontbramen

 

- Tandwielfrezen wordt vaak gebruikt wanneer andere opwekkingsprocessen niet beschikbaar zijn.

Wolter_Klein.jpg

Laat u bijstaan door een adviseur met ervaring in tandwielen

Met meer dan een decennium aan ervaring in vertanding en tandwielslijpen, heeft Wolter alles in huis om op een servicegerichte manier met u mee te denken aan de beste oplossing voor uw uitdaging.

Tandwielen frezen bij GBS Machining Services

Diameter

Gewicht

Tot 2.000mm

Tot 4.500kg

Lengte

Tot 4.500mm

Aantal tanden

250

Tolerantie

<0.001mm

Moduul

0.5 - 100

Radiale en axiale slingering

< 0.01mm

bottom of page